Pri kúpe ojazdeného vozidla dávajú mnohí Slováci stále prednosť autám, ktoré sú dovezené zo zahraničia, najmä zo západnej Európy. Obozretní by v najbližšom období mali byť spotrebitelia, ktorí uvažujú nad takouto kúpou z Nemecka, uvádza sa v správe spoločnosti Iris Ident. Na Slovensko sa totiž začali v ostatnom období dovážať z tejto krajiny vozidlá, ktoré sú v Nemecku v skutočnosti určené na zošrotovanie. Najmä z dôvodu plnenia starších emisných noriem. Samozrejme, ide o podvodnú praktiku, keď chce pôvodný majiteľ zarobiť nielen na príspevku na nové auto, ktorý dostane za prísľub recyklácie vo forme „šrotovného“, ale aj na jeho predaji. Zväčša za podozrivo lákavú cenu.

To je veľký problém, pretože takéto vozidlá nie je možné opätovne zaregistrovať nielen v Nemecku, ale ani v iných krajinách Európskej únie, Slovensko nevynímajúc. Spoznať takéto riziko pritom nie je ťažké. Vozidlá určené na zošrotovanie majú totiž v registračných dokladoch pečiatku s textom „Verwertungsnachwe­is lag vor“ (Potvrdenie o zhodnotení vozidla). Spotrebitelia, ktorí si vyhliadnu vozidlo v Nemecku, by si mali preto podľa spoločnosti Iris Ident takýto záznam skontrolovať ešte pred kúpou. Vo väčšine prípadov je však prelepený samolepkou s čiarovým kódom a identifikačným číslom vozidla VIN.

Na odhalenie prelepeného záznamu v registračných dokladoch môže upozorniť odstrihnutý roh registračného dokladu časti I. alebo časti II., prípadne oboch častí, čo pri bežnom odhlásení vozidla na export nie je obvyklé. Ďalším podozrivým znakom je pečiatka v registračných dokladoch s textom „Ungultig", čo je „neplatný“. Pečiatka sa pri klasickom odhlásení vozidla na export v Nemecku už niekoľko rokov nepoužíva. Na základe uvedených skutočností nie je možné nemecké vozidlá určené na zošrotovanie na Slovensku registrovať.

Zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke ustanovuje, že schvaľovací orgán nesmie uznať ani schváliť jednotlivo dovezené vozidlo, ak takéto vozidlo bolo vyradené z evidencie vozidiel v inom štáte z dôvodu jeho recyklovateľnosti alebo ak malo byť zrecyklované. V prípade, že bude na kontrolu originality pristavené vozidlo, ktoré má v dokladoch záznam, že ide o vozidlo z Nemecka určené na zošrotovanie, technici takéto doklady neakceptujú a nevykonajú kontrolu originality. To znamená, že majiteľ takéto vozidlo nebude môcť používať.

Celý článok tu.

11. apríla 2019 | AutoBild: Zlodeji áut sa vynašli: Takto uniknú odhaleniu

Majiteľ čierneho hatchbacku VW Polo objavil na ulici kópiu svojho automobilu, vrátane identického evidenčného čísla. viac

9. apríla 2019 | TVNOVINY.SK: Vysnívané auto si kúpil cez inzerát. Okamžite mal problémy s políciou aj daniarmi

Kúpil si vysnívané auto z inzerátu a na krku mal daňový úrad aj políciu. To však nie je všetko. Luxusného auta sa už nevie ani len zbaviť. viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka