Noviny.sk: Mladík chcel kúpiť nové auto za nízku sumu. Prišiel o auto, aj o peniaze

Policajti z Vranova nad Topľou riešia prípad podvodu. Nové auto v plnej výbave ponúkal Bardejovčan za prekvapivo výhodnú cenu.

Mladý záujemca neváhal a za auto zložil zálohu. Všetko spísali aj na papieri. Uzavreli kúpnu zmluvu, ktorú podpísali na notárskom úrade. K predaju auta už ale nedošlo.

"Predmetom zmluvy bolo nové osobného motorové vozidlo v hodnote 4500 eur," uviedla Jana Migaľová, hovorkyňa KR PZ Prešov.

Auto malo byť dokonca v plnej výbave. Ponuka už vzhľadom na podozrivo nízku cenu zaváňala podvodom. Ceny podobných áut sú bežne na trhu neporovnateľne vyššie.

"Po podpise zmluvy na notárskom úrade prevzal obvinený zálohu 2800 eur. Doposiaľ vozidlo nedodal ani zálohu nevrátil," dodala hovorkyňa.

"Odporúčam vopred preveriť takéhoto predajcu motorového vozidla, najmä predajcov zo zahraničia," radí advokát Daniel Boľanovský.

Ľudia, ktorí sa v autách dobre nevyznajú, by sa nemali do kúpy púšťať na vlastnú päsť. Radšej by sa mali obrátiť na odborníkov. Aby to nedopadlo ako v prípade mladého Vranovčana, ktorý už pred viac ako rokom zaplatil zálohu, no dodnes nemá ani sľúbené auto, ani peniaze.

"Vranovský vyšetrovateľ obvinil 53 ročného Bardejovčana z prečinu podvodu," povedala Jana Migaľová

"Obžalovaný bol Okresným súdom Bardejov vzatý do väzby, keďže sa nedostavoval na súdne predvolávania," telefonicky uviedla Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v prešovskom kraji.

Vo väzbe skončil obvinený muž ešte minulý rok. Bolo to ale pre inú trestnú činnosť. Vo všeobecnosti platí, že pri kúpe auta by ste sa mali radšej obrátiť na overených predajcov.

"U neoverených predajcov motorových vozidiel odporúčam veľmi starostlivo zvážiť takúto kúpu," povedal Daniel Boľanovský.

Mnohé informácie, ako napríklad záznam z doterajšej technickej kontroly, či stav najazdených kilometrov, si viete zistiť aj sami. Sú dostupné na internete. Niektoré úplne zadarmo, iné za poplatok. "Tie poplatky skutočne nie sú vysoké. Určite odporúčam preveriť stav. Nestojí to veľa peňazí a je to lepšie, ako potom ľutovať pri nešťastnej kúpe," dodal advokát.

Celý článok tu.

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom