Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je zároveň jeho pracovným nástrojom, nič neprekvapilo. Nakoniec však nestačilo ani plné vrece opatrnosti.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Pán Čuvara sa rozhodne, že pre svoje podnikanie potrebuje veľké auto. V rámci šetrenia zvažoval rôzne možnosti, upútala ho však ponuka Autobazáru.

ČUVARA Mário, majiteľ auta

Keď som kupoval auto, tak som bral nejaké tie základné veci, že ako vyzerá zvnútra, ako vyzerá zvonka, či je korózia na aute. Vyhovovalo mi to, že je dlhé a hovorím, auto vyzeralo, dá sa tak povedať, v dobrom stave, takže ja som bol celý rád, ako to vyzerá, že všetko je v poriadku.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Za 13 tisíc eur dostal takmer novú dodávku, ktorá mala najazdených len asi 130 tisíc kilometrov.

ČUVARA Mário, majiteľ auta

Taký stav kilometrov, musí byť auto spoľahlivé, hej?

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Používal ho asi rok, keď ho znenazdajky nechalo na ceste.

ČUVARA Mário, majiteľ auta

Z Bratislavy mi zostalo auto stáť na diaľnici. Pán v servise, kde mi auto odtiahla odťahovka, povedal, že nevie, či sa oplatí auto servisovať ďalej alebo či nebude potrebné kúpiť ďalší motor, hej? Následne auto napichol na diagnostiku a zistili sme k tomu, že stav tachometra nesedí s diagnostikou, hej. Momentálny rozdiel tam vznikol nejakých 80 tisíc kilometrov.

majiteľ autoservisu

Vzdialenosť od poslednej výmeny časticového filtra, to znamená, že ten filter buď je nový alebo už bol menený, čiže to sú tie prvotné vlastne údaje, ktoré vám ukážu, že koľko má ten DP filter odbehnutých kilometrov.

ČUVARA Mário, majiteľ auta

Ten mal najazdených 155 tisíc.

majiteľ autoservisu

Keby od novoty ten DP filter, 233 by malo byť na tachometri.

A je 150.

majiteľ autoservisu

150, to znamená, ten rozdiel sa niekde...

Niečo tam nesedí.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

V bazáre vraj zákazníka sucho odbili, že oni boli len sprostredkovatelia.

KURUCZ Peter, odborník na predaj ojazdených automobilov

V tomto prípade, pokiaľ príde k riešeniu reklamácie, tak súkromná osoba je tá, ktorá je zodpovedná za predaj a za všetky záruky, autobazár teda môže dať od toho ruky preč, čo je neférové voči spotrebiteľovi, pretože pri našom právnom systéme, bohužiaľ, šance na vymožiteľnosť sú veľmi nízke.

PhD. JUDr. Ivan SYROVÝ,, advokát

Tie priame nároky sú medzi predávajúcim a kupujúcim jedine v prípade, že naozaj ten autobazár mal a mohol, vedieť o tom, že tie vozidlá majú stočené kilometre alebo toto vozidlo a napriek tomu ho predával. Mohli by sme hovoriť, že aj on zodpovedal za škodu.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Dôkazné bremeno je teda na zákazníkovi. Jeho prvé kroky povedú do autorizovaného servisu, ktorý zdiagnostikuje chybu a môže zistiť reálny stav kilometrov. Keď to bude mať potvrdené, môže sa domáhať, na základe takejto zmluvy, kde autobazár bol len sprostredkovateľom vrátenia peňazí?

PhD. JUDr. Ivan SYROVÝ,, advokát

Naozaj súdna prax už riešila viacero takýchto prípadov, kde sa preukázalo stočenie kilometrov, ale rozhodnutia skôr smerujú k tomu, že ten kupujúci má nárok na zľavu z kúpnej ceny. Tá by mala zodpovedať tomu, koľko by ma stálo to vozidlo keby, že ho kupujem s tým počtom kilometrov a ten nejaký ten rozdiel vyjadrí. Áno, je možnosť, že aj súd by povedal, že tá zmluva je absolútne neplatná, že tu niekto bol napríklad uvedený do omylu, že z tohto dôvodu, len tam je dôležité, že by treba preukázať, že aj ten predávajúci o tom vedel alebo mohol vedieť.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Keď ste kupovali to auto cez ten autobazár, tak vám nejak zagarantovali ten stav kilometrov?

ČUVARA Mário, majiteľ auta

Ešte raz, ja som laik, ja som obyčajný človek, ktorý si chcel kúpiť auto a išiel do autobazáru, nekupoval som to ako so súkromnou osobou, ktorá už by ma mohla nejako okabátiť. Bral som nejakú, takú záruku, lebo autobazár predsa len, keď je niekto sprostredkovateľ, tak by mal tiež asi ručiť, že áno, garantujem, toto auto je spoľahlivé a môžete s tým počítať na ďalšie roky a nie na jeden rok.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Pán Čuvara je teraz rozhodnutý venovať veľa energie tomu, aby dostal peniaze za auto späť. Vie však, že to bude dlhý boj.

KURUCZ Peter, odborník na predaj ojazdených automobilov

Ja by som odporúčal určite osloviť aj firmu, ktorá sa zaoberá znaleckým dokazovaním. Preto ak máme indície, že vozidlo boli stočené, sú tam pochybné udalosti, čísla, nesedí nám to, určite zaplatí za znalecký posudok, aj keď sa to pohybuje niekedy v rádoch stovkách eur.

PhD. JUDr. Ivan SYROVÝ,, advokát

Nemusí to byť hneď znalecký posudok, ale naozaj nejaký posudok, nejaké autorizovanej osoby, z ktorého bude vyplývať, že tu došlo k stočeniu kilometrov, aby mal jednoznačne argument na komunikáciu s tým predávajúcim, pretože ak to bude len jeho tvrdenie, jednoducho predávajúci môže povedať, že to nie je pravda a zase sa to bude riešiť súdnou cestou. Ak ale on preukáže mu, že naozaj tu je doklad, tak aj ten predávajúci si uvedomí, áno, musím to riešiť.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Kupovať teda autá na ulici alebo v autobazároch? Existujú vôbec nejaké garancie alebo je kúpa ojazdeného auta jednoducho risk?

KURUCZ Peter, odborník na predaj ojazdených automobilov

V tomto prípade, keby bola urobená diagnostika ešte pred kúpou vozidla, tak sa príde na to, že kilometre sú stočené a týmto dávame vodu na mlyn všetkým podvodníkom, pretože ľudia si, žiaľ, autá nepreverujú. Problém je u nás taký, že idú za dobrou cenou. Pokiaľ je dobrá cena, rýchlo-rýchlo kúpiť, lebo mi to niekto vychmatne a potom, keď auto kúpim, začne mám problémy a začnem sa sťažovať, že toto odišlo, tamto odišlo, prípadne kilometre sú stočené, takže overiť si predávajúceho, základná vec, dať si skontrolovať vozidlo a keď urobíme všetky tieto úkony, potom môžeme pristúpiť ku kúpe auta.

GAJDOŠÍK Andrej, redaktor

Aké sú také základné indície, ktoré nám povedia, že vozidlo môže byť stočené?

KURUCZ Peter, odborník na predaj ojazdených automobilov

Dnes tie indície sú už trošku iné, ako boli voľakedy. Hovorilo sa o zošúchanom volante, o opotrebovaných pedáloch, prípadne tlačidlá spúšťačov okien, radiaca páka, dnes bohužiaľ, podvodníci už všetko toto vedia vymeniť, takže naozaj to auto sa dá dať do takého stavu, že bežný človek to absolútne nespozná, takže naozaj musím skonštatovať, že overiť si vozidlo, či bolo na sto percent stočené, v dnešnej dobe nie je až tak úplne možné.

Celú reportáž nájdete tu.

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom

Už v minulosti sa objavili diskusie, že bezkľúčový vstup do auta síce zvyšuje komfort, ale veľkým percentom zvyšuje aj riziko ukradnutia auta. Test bezkľúčových vstupov, ktorý v spolupráci s nemeckým ADACom spravil britský magazín Which?, prezradil nelichotivý výsledok. Zlodejom odolali z celkovo 237 skúšaných len 3! Všetky ostatné sa… viac