Kupujete jazdenú Škodovku alebo Volkswagen? Zbystrite svoju pozornosť

94 % áut s podozrením na stočenie odometra je z dovozu

Spolok na ochranu vlastníkov automobilov – SOVA vytvoril na základe svojej takmer deväť ročnej činnosti zoznam automobilov, ktoré sú najčastejšie podozrivé zo stočenia odomterov. Takmer štyridsať percent stočených áut tvoria modely Škoda Octavia, Škoda Superb a Volkswagen Passat. Od svojho vzniku SOVA odhalila až 5072 stočených áut.

Na Slovensku sa stáčajú v takmer 94 % autá z dovozu. S dvadsať percentnými podielmi oproti iným značkám sa pri dovážaných autách najčastejšie stáčajú Fordy, Škodovky a Volkswageny. Medzi najviac stáčané modely dovezených áut patrí na Slovensku Škoda Superb, Škoda Octavia Combi a Škoda Octavia.

„Záujemcovia by si pri týchto značkách a modeloch mali dávať veľký pozor. Nemali by opomenúť kontrolu tzv. VIN kódu, sledovať či opotrebenie automobilu zodpovedá počtu najazdených kilometrov. Väčšie opotrebovanie je možné spoznať napríklad podľa stavu interiéru, vzhľadu volantu, pedálov či údajov v riadiacej jednotke motora,“ radí predseda združenia SOVA Július Petrus.

Najviac stáčané modely celkom

Najviac stáčané modely z dovozu

Škoda Octavia

16 %

Škoda Superb

21 %

Škoda Superb

12 %

Škoda Octavia Combi

20 %

Volkswagen Passat

10 %

Škoda Octavia

20 %

„Odporúčame sa sústrediť na nákup vozidla vo väčších autobazároch a nakupovať autá, ktoré nie sú z dovozu. Novela zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá platí od 1. 3. 2016, presunula trh so stočenými automobilmi medzi fyzické osoby. Tie používajú i malý predajcovia, ktorí registrujú stočené autá na svojich zamestnancov,“ ozrejmuje praktiky predaja stočeniek Petrus a dodáva: „z tohto dôvodu ani nemôžeme konkrétne upozorňovať ľudí, ktorý autobazár má zlú povesť a nákupu v ňom by sa mali vyhnúť.“

Pokiaľ má automobil pretočený tachometer, vystavuje sa vodič takého vozidla veľkému riziku poškodenia zdravia, či ohrozenia života. Vozidlo a jeho dôležité diely sú totiž výrazne inak opotrebované, ako by majiteľ podľa stavu odometra predpokladal. A to by si mali uvedomiť ako predávajúci, tak aj kupujúci.

Či auto nefiguruje v databáze stočených áut SOVA je možné zistiť na stránkach Združenia po zadaní VIN. Viac informácií o tom, ako odhaľovať triky predajcov jazdených automobilov nájdete v príručke SOVA pre bezpečnú kúpu jazdených áut:  www.zdruzenie-sova.sk/prirucka.pdf.

včera, 24. mája 2019 | AUTORIDE: Chaos v Poľsku: parlament omylom zrušil tresty za stáčanie odometrov ešte skôr, než začali platiť

V Poľsku nastala chaotická situácia v legislatíve zavádzajúcej tresty za stáčanie odometrov vo výške až päť rokov väzenia. Úprava, na ktorú sa tešili všetci poctiví predajcovia jazdeniek, bola na poslednú chvíľu omylom zrušená pri hlasovaní o vyšších trestoch za sexuálne zneužívanie detí, čo je dôsledkom pedofilnej… viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko

Stáčanie kilometrov ako trestný čin, za ktorého spáchanie pôjde dotyčný do väzenia. Nové zákony v Poľsku budú tvrdé a môžeme vďaka nim pozitívne ovplyvniť aj náš trh, ale realizácia zmien narážala na tradičný problém - korupciu. viac