Kupujete jazdenú Škodovku alebo Volkswagen? Zbystrite svoju pozornosť

94 % áut s podozrením na stočenie odometra je z dovozu

Spolok na ochranu vlastníkov automobilov – SOVA vytvoril na základe svojej takmer deväť ročnej činnosti zoznam automobilov, ktoré sú najčastejšie podozrivé zo stočenia odomterov. Takmer štyridsať percent stočených áut tvoria modely Škoda Octavia, Škoda Superb a Volkswagen Passat. Od svojho vzniku SOVA odhalila až 5072 stočených áut.

Na Slovensku sa stáčajú v takmer 94 % autá z dovozu. S dvadsať percentnými podielmi oproti iným značkám sa pri dovážaných autách najčastejšie stáčajú Fordy, Škodovky a Volkswageny. Medzi najviac stáčané modely dovezených áut patrí na Slovensku Škoda Superb, Škoda Octavia Combi a Škoda Octavia.

„Záujemcovia by si pri týchto značkách a modeloch mali dávať veľký pozor. Nemali by opomenúť kontrolu tzv. VIN kódu, sledovať či opotrebenie automobilu zodpovedá počtu najazdených kilometrov. Väčšie opotrebovanie je možné spoznať napríklad podľa stavu interiéru, vzhľadu volantu, pedálov či údajov v riadiacej jednotke motora,“ radí predseda združenia SOVA Július Petrus.

Najviac stáčané modely celkom

Najviac stáčané modely z dovozu

Škoda Octavia

16 %

Škoda Superb

21 %

Škoda Superb

12 %

Škoda Octavia Combi

20 %

Volkswagen Passat

10 %

Škoda Octavia

20 %

„Odporúčame sa sústrediť na nákup vozidla vo väčších autobazároch a nakupovať autá, ktoré nie sú z dovozu. Novela zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá platí od 1. 3. 2016, presunula trh so stočenými automobilmi medzi fyzické osoby. Tie používajú i malý predajcovia, ktorí registrujú stočené autá na svojich zamestnancov,“ ozrejmuje praktiky predaja stočeniek Petrus a dodáva: „z tohto dôvodu ani nemôžeme konkrétne upozorňovať ľudí, ktorý autobazár má zlú povesť a nákupu v ňom by sa mali vyhnúť.“

Pokiaľ má automobil pretočený tachometer, vystavuje sa vodič takého vozidla veľkému riziku poškodenia zdravia, či ohrozenia života. Vozidlo a jeho dôležité diely sú totiž výrazne inak opotrebované, ako by majiteľ podľa stavu odometra predpokladal. A to by si mali uvedomiť ako predávajúci, tak aj kupujúci.

Či auto nefiguruje v databáze stočených áut SOVA je možné zistiť na stránkach Združenia po zadaní VIN. Viac informácií o tom, ako odhaľovať triky predajcov jazdených automobilov nájdete v príručke SOVA pre bezpečnú kúpu jazdených áut:  www.zdruzenie-sova.sk/prirucka.pdf.

dnes, 21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o… viac

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom