Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe.

Zločin aj prečin

Radoslav stál pred súdom kvôli obžalobe z 10 skutkov z pôvodne niekoľko desiatok ešte stále vyšetrovaných prípadov.

V siedmich ide o zločin sprenevery, v troch o prečin podvodu.

Podľa znenia väčšiny z nich Radoslav od apríla do októbra 2016 ústne alebo písomne uzatvoril s firmami a jednotlivcami zmluvu o sprostredkovaní predaja ich motorových vozidiel.

Peniaze od kupcov zinkasoval, no pôvodným majiteľom poslal iba časť peňazí, alebo nič.

Tri vozidlá bez vedomia majiteľov skončili v záložni.

Dohodu neuzavrel

V prípravnom konaní Radoslav vypovedať odmietol. Vinu napokon priznal a formálne aj oľutoval, no ako konštatuje obžaloba, urobil tak iba kvôli možnosti konania o vine a treste.

K uzavretiu dohody napokon nedošlo, lebo prokurátorom navrhovaný trest sa obvinenému zdal prísny. Išlo o dva roky väzenia a zaplatenie náhrady škody vyše 50-tisíc eur.

Radoslav chcel „podmienku“ a škoda sa mu zdala privysoká.

Poškodení majitelia vozidiel na polícii podrobne opísali, aké zmluvy uzavreli i ako potom po predaji urgovali zaslanie peňazí.

Tvrdili, že majiteľ autobazáru sa stále na niečo vyhováral. Na problémy s lízingovkou, že mu vykradli dom, že peniaze práve odišli, no napokon žiadne nedošli.

Časom nadobudli reálne presvedčenie, že sa stali obeťami podvodníka.

Pomerne rozsiahla bola aj výpoveď majiteľa záložne, v ktorej Radoslav založil tri vozidlá v celkovej sume 15-tisíc eur.

Výsledkom minulotýždňového súdneho konania bolo nahradenie predošlej podmienky prísnejšou, tri roky s päť ročným probačným dohľadom. Košičan musí zaplatiť škodu takmer 100 000 eur. Prokurátor podal odvolanie. Polícia stále vyšetruje takmer 40 zvyšných prípadov, v ktorých mal  spôsobiť škodu takmer 400-tisíc eur.

Celý článok tu.

11. apríla 2019 | AutoBild: Zlodeji áut sa vynašli: Takto uniknú odhaleniu

Majiteľ čierneho hatchbacku VW Polo objavil na ulici kópiu svojho automobilu, vrátane identického evidenčného čísla. viac

9. apríla 2019 | TVNOVINY.SK: Vysnívané auto si kúpil cez inzerát. Okamžite mal problémy s políciou aj daniarmi

Kúpil si vysnívané auto z inzerátu a na krku mal daňový úrad aj políciu. To však nie je všetko. Luxusného auta sa už nevie ani len zbaviť. viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka