Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe.

Zločin aj prečin

Radoslav stál pred súdom kvôli obžalobe z 10 skutkov z pôvodne niekoľko desiatok ešte stále vyšetrovaných prípadov.

V siedmich ide o zločin sprenevery, v troch o prečin podvodu.

Podľa znenia väčšiny z nich Radoslav od apríla do októbra 2016 ústne alebo písomne uzatvoril s firmami a jednotlivcami zmluvu o sprostredkovaní predaja ich motorových vozidiel.

Peniaze od kupcov zinkasoval, no pôvodným majiteľom poslal iba časť peňazí, alebo nič.

Tri vozidlá bez vedomia majiteľov skončili v záložni.

Dohodu neuzavrel

V prípravnom konaní Radoslav vypovedať odmietol. Vinu napokon priznal a formálne aj oľutoval, no ako konštatuje obžaloba, urobil tak iba kvôli možnosti konania o vine a treste.

K uzavretiu dohody napokon nedošlo, lebo prokurátorom navrhovaný trest sa obvinenému zdal prísny. Išlo o dva roky väzenia a zaplatenie náhrady škody vyše 50-tisíc eur.

Radoslav chcel „podmienku“ a škoda sa mu zdala privysoká.

Poškodení majitelia vozidiel na polícii podrobne opísali, aké zmluvy uzavreli i ako potom po predaji urgovali zaslanie peňazí.

Tvrdili, že majiteľ autobazáru sa stále na niečo vyhováral. Na problémy s lízingovkou, že mu vykradli dom, že peniaze práve odišli, no napokon žiadne nedošli.

Časom nadobudli reálne presvedčenie, že sa stali obeťami podvodníka.

Pomerne rozsiahla bola aj výpoveď majiteľa záložne, v ktorej Radoslav založil tri vozidlá v celkovej sume 15-tisíc eur.

Výsledkom minulotýždňového súdneho konania bolo nahradenie predošlej podmienky prísnejšou, tri roky s päť ročným probačným dohľadom. Košičan musí zaplatiť škodu takmer 100 000 eur. Prokurátor podal odvolanie. Polícia stále vyšetruje takmer 40 zvyšných prípadov, v ktorých mal  spôsobiť škodu takmer 400-tisíc eur.

Celý článok tu.

27. novembra 2018 | Aktuality.sk: Špekulant skúsil nový trik. Ľudia majú problém dostať sa k autu aj peniazom

Mladík z Trenčína použil trik s platbou za auto. V skutočnosti sa rodiny nedočkali peňazí za vozidlá, ktoré predali. Tie skončili rýchlo v rukách nových majiteľov. viac

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac