Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe.

Zločin aj prečin

Radoslav stál pred súdom kvôli obžalobe z 10 skutkov z pôvodne niekoľko desiatok ešte stále vyšetrovaných prípadov.

V siedmich ide o zločin sprenevery, v troch o prečin podvodu.

Podľa znenia väčšiny z nich Radoslav od apríla do októbra 2016 ústne alebo písomne uzatvoril s firmami a jednotlivcami zmluvu o sprostredkovaní predaja ich motorových vozidiel.

Peniaze od kupcov zinkasoval, no pôvodným majiteľom poslal iba časť peňazí, alebo nič.

Tri vozidlá bez vedomia majiteľov skončili v záložni.

Dohodu neuzavrel

V prípravnom konaní Radoslav vypovedať odmietol. Vinu napokon priznal a formálne aj oľutoval, no ako konštatuje obžaloba, urobil tak iba kvôli možnosti konania o vine a treste.

K uzavretiu dohody napokon nedošlo, lebo prokurátorom navrhovaný trest sa obvinenému zdal prísny. Išlo o dva roky väzenia a zaplatenie náhrady škody vyše 50-tisíc eur.

Radoslav chcel „podmienku“ a škoda sa mu zdala privysoká.

Poškodení majitelia vozidiel na polícii podrobne opísali, aké zmluvy uzavreli i ako potom po predaji urgovali zaslanie peňazí.

Tvrdili, že majiteľ autobazáru sa stále na niečo vyhováral. Na problémy s lízingovkou, že mu vykradli dom, že peniaze práve odišli, no napokon žiadne nedošli.

Časom nadobudli reálne presvedčenie, že sa stali obeťami podvodníka.

Pomerne rozsiahla bola aj výpoveď majiteľa záložne, v ktorej Radoslav založil tri vozidlá v celkovej sume 15-tisíc eur.

Výsledkom minulotýždňového súdneho konania bolo nahradenie predošlej podmienky prísnejšou, tri roky s päť ročným probačným dohľadom. Košičan musí zaplatiť škodu takmer 100 000 eur. Prokurátor podal odvolanie. Polícia stále vyšetruje takmer 40 zvyšných prípadov, v ktorých mal  spôsobiť škodu takmer 400-tisíc eur.

Celý článok tu.

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom