Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe.

Zločin aj prečin

Radoslav stál pred súdom kvôli obžalobe z 10 skutkov z pôvodne niekoľko desiatok ešte stále vyšetrovaných prípadov.

V siedmich ide o zločin sprenevery, v troch o prečin podvodu.

Podľa znenia väčšiny z nich Radoslav od apríla do októbra 2016 ústne alebo písomne uzatvoril s firmami a jednotlivcami zmluvu o sprostredkovaní predaja ich motorových vozidiel.

Peniaze od kupcov zinkasoval, no pôvodným majiteľom poslal iba časť peňazí, alebo nič.

Tri vozidlá bez vedomia majiteľov skončili v záložni.

Dohodu neuzavrel

V prípravnom konaní Radoslav vypovedať odmietol. Vinu napokon priznal a formálne aj oľutoval, no ako konštatuje obžaloba, urobil tak iba kvôli možnosti konania o vine a treste.

K uzavretiu dohody napokon nedošlo, lebo prokurátorom navrhovaný trest sa obvinenému zdal prísny. Išlo o dva roky väzenia a zaplatenie náhrady škody vyše 50-tisíc eur.

Radoslav chcel „podmienku“ a škoda sa mu zdala privysoká.

Poškodení majitelia vozidiel na polícii podrobne opísali, aké zmluvy uzavreli i ako potom po predaji urgovali zaslanie peňazí.

Tvrdili, že majiteľ autobazáru sa stále na niečo vyhováral. Na problémy s lízingovkou, že mu vykradli dom, že peniaze práve odišli, no napokon žiadne nedošli.

Časom nadobudli reálne presvedčenie, že sa stali obeťami podvodníka.

Pomerne rozsiahla bola aj výpoveď majiteľa záložne, v ktorej Radoslav založil tri vozidlá v celkovej sume 15-tisíc eur.

Výsledkom minulotýždňového súdneho konania bolo nahradenie predošlej podmienky prísnejšou, tri roky s päť ročným probačným dohľadom. Košičan musí zaplatiť škodu takmer 100 000 eur. Prokurátor podal odvolanie. Polícia stále vyšetruje takmer 40 zvyšných prípadov, v ktorých mal  spôsobiť škodu takmer 400-tisíc eur.

Celý článok tu.

2. októbra 2018 | RTV: Oddnes platí na českých cestách nové pravidlo

Už aj v Česku je povinná tzv. záchranárska ulička v kolóne áut, vodiči poznajú toto pravidlo napríklad z Rakúska. Od 1. Októbra sa menia aj ďalšie predpisy. Tvorbu koridorov pre záchranárske vozidlá pripravuje aj Slovensko. viac

11. septembra 2018 | Týdeník policie: BMW za 3,5 milióna českých korún bolo za necelé dve minúty preč