iRozhlas.cz: Poliaci dovážajú najviac jazdených áut v Európe. Veľká väčšina z nich má stočený odometer

Poľsko sa pokúša bojovať so stáčaním odometrov ojazdených áut. Tamojší zväz dílerov automobilov odhaduje, že s najazdenými kilometrami niekto manipuloval až v 80 % vozidiel dovezených zo zahraničia.

Od decembra si preto začne Poľsko s inými krajinami vymieňať informácie o stave odometrov v autách pri technických kontrolách. Skontrolovať si ich bude môcť každý na internete. V databáze ale chýba Nemecko.

„Iba asi tretina alebo štvrtina ľudí sa dozvie, že si kúpili auto so stočeným odometrom. Zistí sa to zväčša náhodou. Pritom s najazdenými kilometrami manipuluje v podstate každý obchodník, ktorý do Poľska dováža autá,“tvrdí Ryszard Ciechański z Poľského motoristického zväzu.

V Poľsku funguje internetová databáza, v ktorej si každý môže nájsť stav odometra pri poslednej technickej kontrole vozidla. Lenže autá z cudziny sa do registra dostanú až v okamžiku dovozu, a to už býva neskoro. Od decembra sa preto Poľsko pripojí k medzinárodnej databáze CARFAX.

„Zmení sa predovšetkým to, že sa budú na jednom mieste hromadiť dáta z rôznych krajín. Keď kúpime ojazdené auto napríklad z Francúzska, uvidíme koľko tam malo najazdené pri poslednej technickej kontrole. To porovnáme s ponukou predajcu a jednoducho odhadneme, či sú uvedené kilometre reálne alebo či je odometer stočený,“približuje Ciechański.

Problém je ale v tom, že v databáze nie je Nemecko, z ktorého Poliaci dovážajú jazdené autá najčastejšie. Podľa euro poslanca Tomáša Zdechovského z KDU-ČSL by bolo lepšie, keby v Európe existoval jednotný register najazdených kilometrov. „Aby pri každej návšteve automobilu v akomkoľvek servise musel byť zaznamenaný stav odometra. Existovali by takzvané národné registre, ktoré by boli vzájomne prepojené,“ hovorí Zdechovský, ktorý vo Varšave o stáčaní odometrov usporiadal konferenciu. „Poľský trh je pre nás absolútne najdôležitejší, je potrebné, aby sa do tejto témy okrem Čechov obuli aj ďalšie krajiny,“ dopĺňa Zdechovský.

Výzvou sa bude zabývať Európsky parlament zhruba na prelome roka.

Celý článok nájdete tu.

včera, 25. apríla 2018 | iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší

Pretáčanie tachometrov ojazdených áut neustupuje. Počas prvého štvrťroka sa v Česku ponúkalo ma predaj 42 percent ojazdených áut so zmanipulovaným počtom ojazdených kilometrov. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá overovaním pôvodu ojazdených vozidiel. viac

10. apríla 2018 | Autobild.sk: Nový zákon: Pribudnú zákazy a tvrdšie postihy

V podstate každý zákon prináša aj sankcie. Výnimkou nie je ani nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel. Pozreli sme na novinky, ktoré priniesol. Zákazov pre vodičov pribudlo. Mimoriadne tvrdé tresty budú napríklad za demontáž filtra pevných častíc. viac

5. marca 2018 | Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe. viac

27. februára 2018 | Záujemcovia o jazdenky pozor! Podvodné inzeráty na jazdenky stále nie sú minulosťou

U nás a aj v Českej republike sa stále nepodarilo zastaviť podvody s inzerátmi, v ktorých podvodníci ponúkajú zdanlivo výhodné vozidlá. Na jeden taký prípad upozornil spotrebiteľ české združenie SOVA, o ďalších informovali české a slovenské médiá. viac

14. februára 2018 | Autobild.sk: Nenaleťte falošnému policajtovi!

Dunajskostredskí policajti vyšetrujú prípad falošného policajta, ktorý na ich teritóriu zastavuje vodičov a žiada od nich pokutu za priestupok. viac