iRozhlas.cz: Poliaci dovážajú najviac jazdených áut v Európe. Veľká väčšina z nich má stočený odometer

Poľsko sa pokúša bojovať so stáčaním odometrov ojazdených áut. Tamojší zväz dílerov automobilov odhaduje, že s najazdenými kilometrami niekto manipuloval až v 80 % vozidiel dovezených zo zahraničia.

Od decembra si preto začne Poľsko s inými krajinami vymieňať informácie o stave odometrov v autách pri technických kontrolách. Skontrolovať si ich bude môcť každý na internete. V databáze ale chýba Nemecko.

„Iba asi tretina alebo štvrtina ľudí sa dozvie, že si kúpili auto so stočeným odometrom. Zistí sa to zväčša náhodou. Pritom s najazdenými kilometrami manipuluje v podstate každý obchodník, ktorý do Poľska dováža autá,“tvrdí Ryszard Ciechański z Poľského motoristického zväzu.

V Poľsku funguje internetová databáza, v ktorej si každý môže nájsť stav odometra pri poslednej technickej kontrole vozidla. Lenže autá z cudziny sa do registra dostanú až v okamžiku dovozu, a to už býva neskoro. Od decembra sa preto Poľsko pripojí k medzinárodnej databáze CARFAX.

„Zmení sa predovšetkým to, že sa budú na jednom mieste hromadiť dáta z rôznych krajín. Keď kúpime ojazdené auto napríklad z Francúzska, uvidíme koľko tam malo najazdené pri poslednej technickej kontrole. To porovnáme s ponukou predajcu a jednoducho odhadneme, či sú uvedené kilometre reálne alebo či je odometer stočený,“približuje Ciechański.

Problém je ale v tom, že v databáze nie je Nemecko, z ktorého Poliaci dovážajú jazdené autá najčastejšie. Podľa euro poslanca Tomáša Zdechovského z KDU-ČSL by bolo lepšie, keby v Európe existoval jednotný register najazdených kilometrov. „Aby pri každej návšteve automobilu v akomkoľvek servise musel byť zaznamenaný stav odometra. Existovali by takzvané národné registre, ktoré by boli vzájomne prepojené,“ hovorí Zdechovský, ktorý vo Varšave o stáčaní odometrov usporiadal konferenciu. „Poľský trh je pre nás absolútne najdôležitejší, je potrebné, aby sa do tejto témy okrem Čechov obuli aj ďalšie krajiny,“ dopĺňa Zdechovský.

Výzvou sa bude zabývať Európsky parlament zhruba na prelome roka.

Celý článok nájdete tu.

27. novembra 2018 | Aktuality.sk: Špekulant skúsil nový trik. Ľudia majú problém dostať sa k autu aj peniazom

Mladík z Trenčína použil trik s platbou za auto. V skutočnosti sa rodiny nedočkali peňazí za vozidlá, ktoré predali. Tie skončili rýchlo v rukách nových majiteľov. viac

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac