iRozhlas.cz: Poliaci dovážajú najviac jazdených áut v Európe. Veľká väčšina z nich má stočený odometer

Poľsko sa pokúša bojovať so stáčaním odometrov ojazdených áut. Tamojší zväz dílerov automobilov odhaduje, že s najazdenými kilometrami niekto manipuloval až v 80 % vozidiel dovezených zo zahraničia.

Od decembra si preto začne Poľsko s inými krajinami vymieňať informácie o stave odometrov v autách pri technických kontrolách. Skontrolovať si ich bude môcť každý na internete. V databáze ale chýba Nemecko.

„Iba asi tretina alebo štvrtina ľudí sa dozvie, že si kúpili auto so stočeným odometrom. Zistí sa to zväčša náhodou. Pritom s najazdenými kilometrami manipuluje v podstate každý obchodník, ktorý do Poľska dováža autá,“tvrdí Ryszard Ciechański z Poľského motoristického zväzu.

V Poľsku funguje internetová databáza, v ktorej si každý môže nájsť stav odometra pri poslednej technickej kontrole vozidla. Lenže autá z cudziny sa do registra dostanú až v okamžiku dovozu, a to už býva neskoro. Od decembra sa preto Poľsko pripojí k medzinárodnej databáze CARFAX.

„Zmení sa predovšetkým to, že sa budú na jednom mieste hromadiť dáta z rôznych krajín. Keď kúpime ojazdené auto napríklad z Francúzska, uvidíme koľko tam malo najazdené pri poslednej technickej kontrole. To porovnáme s ponukou predajcu a jednoducho odhadneme, či sú uvedené kilometre reálne alebo či je odometer stočený,“približuje Ciechański.

Problém je ale v tom, že v databáze nie je Nemecko, z ktorého Poliaci dovážajú jazdené autá najčastejšie. Podľa euro poslanca Tomáša Zdechovského z KDU-ČSL by bolo lepšie, keby v Európe existoval jednotný register najazdených kilometrov. „Aby pri každej návšteve automobilu v akomkoľvek servise musel byť zaznamenaný stav odometra. Existovali by takzvané národné registre, ktoré by boli vzájomne prepojené,“ hovorí Zdechovský, ktorý vo Varšave o stáčaní odometrov usporiadal konferenciu. „Poľský trh je pre nás absolútne najdôležitejší, je potrebné, aby sa do tejto témy okrem Čechov obuli aj ďalšie krajiny,“ dopĺňa Zdechovský.

Výzvou sa bude zabývať Európsky parlament zhruba na prelome roka.

Celý článok nájdete tu.

4. júna 2018 | 24hodín: Europoslanci chcú zákon proti stáčaniu kilometrov v ojazdených autách

Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval Európsku komisiu, aby v priebehu 12 mesiacov predložila legislatívny návrh s opatreniami proti manipulácii s odometrami, s počítadlami najazdených kilometrov v automobiloch. viac

22. mája 2018 | TVNOVINY.SK: Koniec podvodom so stočenými tachometrami