iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší

Pretáčanie tachometrov ojazdených áut neustupuje. Počas prvého štvrťroka sa v Česku ponúkalo ma predaj 42 percent ojazdených áut so zmanipulovaným počtom ojazdených kilometrov. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá overovaním pôvodu ojazdených vozidiel.

Množstvo zmanipulovaných predajov zostáva zhruba rovnaké, rastie však počet kilometrov, o ktoré sa podvodníci snažia predávané vozidlá omladiť.

„V tomto roku došlo k zvýšeniu priemerného stočenia najazdených kilometrov zo 102-tisíc na 115-tisíc kilometrov. Nahráva tomu vyšší záujem ľudí o kúpu ojazdených áut a taktiež ich rastúci počet dovezených zo zahraničia,“ uviedla hovorkyňa Cebie Barbora Minksová.

Podľa predsedu Asociácie predajcov ojazdených automobilov – autobazárov Petra Přikryla prezentované čísla zodpovedajú zisteniam asociácie. Najväčší počet problematických ojazdených áut sa podľa neho vyskytuje pri vozidlách z dovozu, najrizikovejšie autá sú dovezené z Talianska a Španielska, ktoré nie sú pripojené do databázy Eucaris a nedá sa dohľadať ich servisná história. Väčšinu dovozových áut nepredávajú autobazáre, ale súkromné osoby, uviedol Přikryl pre iDNES.cz.

Niektoré autá vydávané ako nemecké nie sú z Nemecka

Dovozom zo zahraničia teraz nahráva kurz českej koruny a stále vyššia dôvera množstva ľudí v autá s nemeckým pôvodom. Nie všetky autá, ktoré predajca ponúka ako nemecké, pritom skutočne z Nemecka pochádzajú, varuje Cebia. Mnoho z nich je navyše v horšom technickom stave, ako je deklarované.

Podľa Zbyňka Veselého zo Sdružení na ochranu vlastníkov ojazdených automobilov by ľudia mali pri kúpe ojazdeného auta dôkladne kontrolovať, od koho auto skutočne kupujú.

„Stále viac kupujúcich sa na nás obracia so žiadosťou o pomoc, ako reklamovať auto, o ktorom sa domnievali, že ho kúpili z bazáru, avšak v skutočnosti to tak nebolo. Až pri probléme s autom totiž zistili, že v zmluve je uvedený iný predávajúci, ako sa domnievali. V takomto prípade je vyriešenie reklamácie veľmi komplikované a mnohokrát až nemožné, pretože tieto osoby bežne na kontakt vôbec nereagujú,“ uviedol Veselý.

Dôvodom tohto konania je podľa neho taktiež to, že podvody pri komisnom predaji nemôže postihovať Česká obchodná inšpekcia, ktorá je oprávnená kontrolovať len firmy, a nie jednotlivcov. Prípady, keď súkromná osoba predáva problematické vozidlo prostredníctvom autobazáru, musí inšpekcia odovzdať polícii.

Celý článok tu.

dnes, 21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o… viac

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom