iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší

Množstvo zmanipulovaných predajov zostáva zhruba rovnaké, rastie však počet kilometrov, o ktoré sa podvodníci snažia predávané vozidlá omladiť.

„V tomto roku došlo k zvýšeniu priemerného stočenia najazdených kilometrov zo 102-tisíc na 115-tisíc kilometrov. Nahráva tomu vyšší záujem ľudí o kúpu ojazdených áut a taktiež ich rastúci počet dovezených zo zahraničia,“ uviedla hovorkyňa Cebie Barbora Minksová.

Podľa predsedu Asociácie predajcov ojazdených automobilov – autobazárov Petra Přikryla prezentované čísla zodpovedajú zisteniam asociácie. Najväčší počet problematických ojazdených áut sa podľa neho vyskytuje pri vozidlách z dovozu, najrizikovejšie autá sú dovezené z Talianska a Španielska, ktoré nie sú pripojené do databázy Eucaris a nedá sa dohľadať ich servisná história. Väčšinu dovozových áut nepredávajú autobazáre, ale súkromné osoby, uviedol Přikryl pre iDNES.cz.

Niektoré autá vydávané ako nemecké nie sú z Nemecka

Dovozom zo zahraničia teraz nahráva kurz českej koruny a stále vyššia dôvera množstva ľudí v autá s nemeckým pôvodom. Nie všetky autá, ktoré predajca ponúka ako nemecké, pritom skutočne z Nemecka pochádzajú, varuje Cebia. Mnoho z nich je navyše v horšom technickom stave, ako je deklarované.

Podľa Zbyňka Veselého zo Sdružení na ochranu vlastníkov ojazdených automobilov by ľudia mali pri kúpe ojazdeného auta dôkladne kontrolovať, od koho auto skutočne kupujú.

„Stále viac kupujúcich sa na nás obracia so žiadosťou o pomoc, ako reklamovať auto, o ktorom sa domnievali, že ho kúpili z bazáru, avšak v skutočnosti to tak nebolo. Až pri probléme s autom totiž zistili, že v zmluve je uvedený iný predávajúci, ako sa domnievali. V takomto prípade je vyriešenie reklamácie veľmi komplikované a mnohokrát až nemožné, pretože tieto osoby bežne na kontakt vôbec nereagujú,“ uviedol Veselý.

Dôvodom tohto konania je podľa neho taktiež to, že podvody pri komisnom predaji nemôže postihovať Česká obchodná inšpekcia, ktorá je oprávnená kontrolovať len firmy, a nie jednotlivcov. Prípady, keď súkromná osoba predáva problematické vozidlo prostredníctvom autobazáru, musí inšpekcia odovzdať polícii.

Celý článok tu.

27. apríla 2018 | iDnes.cz: Europoslanci idú do boja proti stáčaniu odometrov

Europoslanci z Výboru pre dopravu prijali správu o boji proti stáčaniu odometrov, ktorá vyzýva Európsku komisiu k prijatiu celoeurópskeho riešenia tejto problematiky. viac

25. apríla 2018 | iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší