iDnes.cz: Falošný Brit predáva autá cez internet, z ľudí už vymámil cez milión českých korún

Kriminalisti z Trutnova z Českej republiky vyšetrujú sériu podvodov pri predaji áut cez internet. Muž, ktorý sa vydáva za britského občana a komunikuje iba cez e-maily, zákazníkom nedodal už deväť vozidiel. Preukazuje sa falošným pasom Spojeného kráľovstva.

Príbeh je vo väčšine prípadov rovnaký. Muž umiestni inzerát na internet a záujemcom lámanou češtinou v e-maily vysvetľuje, že sa z Česka odsťahoval späť do Anglicka a prihlásenie auta na ostrovoch sa mu nevyplatí. Aby mu dôverovali, posiela im naskenovaný pas, ktorý je však podľa polície falošný. Podvodník vystupuje pod menom Ruben Stephen.

„Špecializovanou technikou sme na tejto kópii dokladu zistili niekoľko nezrovnalostí. Napríklad to, že fotografia je zložená z niekoľkých rôznych portrétov a nezodpovedá zrejme pravému majiteľovi cestovného dokladu. Ďalším nedostatkom je podpis dokladu, ktorý sa na prvý pohľad nezhoduje s menom, na ktoré bol pas vystavený,“ uviedla trutnovská policajná hovorkyňa Šárka Pižlová.

Kriminalisti preto upozorňujú, aby si ľudia pri obchodoch na internete dávali na predkladané britské pasy pozor. Ak im niekto predloží tento doklad, mali by ihneď kontaktovať najbližšiu policajnú stanicu.

Muž chce po kupujúcich uhradiť polovicu kúpnej ceny dopredu. Autá však zatiaľ nikdy nedodal, ani nevrátil peniaze. Vyšetrovatelia doteraz evidujú škodu 1,2 milióna českých korún (44 000€) a nie je vylúčené, že môže ešte narásť.

„Zistili sme, že účty sú zriaďované u bánk na území Európskej únie prevažne v Anglicku, Írsku, Cypre či Grécku. Tieto účty majú krátku dobu trvania. Sú určené iba k príjmu finančných prostriedkov za údajný predaj vozidiel.“ Doplnila policajná hovorkyňa.

Podvedení záujemcovia nakoniec poslali i doplatok

Oklamaní zákazníci sa s podvodníkom nikdy nestretli, ani s ním nehovorili cez telefón. Všetka komunikácia sa odohrávala výhradne po e-mailoch.

Páchateľ pritom pravidelne mení adresy. Ľuďom tvrdí, že žije v Anglicku a namiesto prehliadky vozidla ponúka jeho zaslanie prepravnou službou s tým, že ak sa kupujúcemu nebude páčiť, pošle ho späť a dostane vrátenú zálohu.

K tomu však nikdy neprišlo. Ľudia naopak mali zaplatiť ďalšie peniaze.

„Po zaplatení polovice čiastky je poškodený kontaktovaný e-mailom o tom, že vozidlo prevzali pracovníci prepravnej spoločnosti a ako dôkaz je kupujúcemu zároveň zaslaný prepravný list. I tento ťah má páchateľ perfektne premyslený. Druhý deň totiž zasiela údajná prepravná spoločnosť ďalší e-mail, v ktorom požaduje doplatenie kúpnej ceny za vozidlo a to z dôvodu problémov s colníkmi na hraniciach,“ dodala Šárka Pižlová.

Vo všetkých deviatich odhalených prípadoch tento postup fungoval a ľudia skutočne čiastku doplatili.

Celý článok nájdete tu.

Stanovisko SOVA: Pred týmto typom problémov ako SOVA zákazníkov dlhodobo varujeme. Spoločne s ďalšími argumentmi ako je napríklad vysoké percento stočených automobilov z dovozu, je toto ďalší dôvod prečo sa vyhnúť kúpe auta zo zahraničia. Odporúčame sa sústrediť na autá s tuzemským pôvodom a servisnou históriou v tuzemských autorizovaných servisoch a tuzemských STK.

27. októbra 2022 | Prečo dávajú policajti na autá červenú nálepku, takzvanú červenú bodku? Je to začiatok vážnych problémov v zahraničí

Červená nálepka na aute? V Nemecku nejde o vtip ani spôsob označovania áut vhodných na krádež, ide o dôležitú správu od nemeckej polície. A tá hovorí jasne: žartom je koniec, teraz môžete získať až 100-tisíc eurové pokuty. viac

18. augusta 2022 | Stočené kilometre: Aké krajiny sú na tom v Európe najhoršie?

Možno ste sa už niekedy stretli pri nákupe nového ojazdeného auta s úkazom, kedy kilometre nesedeli reálnemu opotrebovaniu auta. V takom prípade ide jasne o stočené kilometre a bohužiaľ aj slovenský sekundárny trh trpí touto neplechou. viac

2. februára 2022 | Točí sa vám hlava zo stočených kilometrov? Aj nám!

Stočenie kilometrov na tachometri sa posudzuje ako trestný čin, no zdá sa, na svojom čare nestráca ani po rokoch. viac

7. septembra 2021 | Predávate auto? Poradíme vám, čo zvyšuje a čo znižuje jeho cenu

Vlastné auto je pre množstvo ľudí jednou z najhodnotnejších vecí, ktoré vôbec majú. Automobil sa však rovnako ako každý iný spotrebný tovar časom opotrebuje.  viac

29. júla 2021 | Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je v dobe pandémie ešte rizikovejšia