Doplatili na predaj stočeného auta – firma bude zrušená

Združenie SOVA v júni tohto roka informovalo Slovenskú obchodnú inšpekciu o podozrení na predaj stočeného automobilu Mercedes ML, ktorý bol ešte v apríli 2017 ponúkaný na nemeckom webe mobile.de s nájazdom 179 000 km.  O mesiac neskôr už bol automobil inzerovaný na Slovensku s nižším stavom odometra o 10 400 km a drahší o 2 920 eur.

SOI začala konať a po viacerých kontrolách a šetreniach vypátrala firmu, ktorá ako prvá na našom trhu ponúkala dané atuo. Celú vec komplikoval fakt, že bazár predával automobil prostredníctvom komisionálneho predaja, patrilo inej spoločnosti. Tá sa SOI preukázala kúpnou zmluvou, na základe ktorej inšpekcia identifikovala spoločnosť SINCE STAR, ktorá ako prvá právnická osoba u nás vozidlo ponúkala. Spoločnosť marila kontroly, nereagovala na výzvy a a na uvedenom sídle sa nevyskytovala. Preto voči nej inšpekcia zahájila viaceré správne konania o uložení pokuty za marenie výkonu. Táto pokuta môže dosiahnuť až výšky 1659,70 eur a môže byť udelená aj opakovane.

SOI konala ďalej, požiadala o vykonanie kontroly odborom živnostenského podnikania Okresného úradu a ten podal návrh na zrušenie spoločnosti. Teraz je na rade Okresný súd. „Aktivitu Slovenskej obchodnej inšpekcie a ďalších úradov v boji proti podvodníkom, ktorí stáčajú resp. predávajú automobily s upravenými odometrami, veľmi vítame a vážime si ju. SOVA bude aj naďalej pokračovať v podávaní podnetov na nepoctivé bazáre či firmy, ktoré ponúkajú autá so zmanipulovaným stavom odometrov. Radi by sme poprosili aj občanov, aby sa zapojili a posielali nám podložené podozrenia,“ žiada predseda združenia SOVA Július Petrus. A dodáva: „Bez aktívneho zapojenia sa do boja proti podvodníkom, ktorí stáčajú odometre alebo takéto autá predávajú, budú aj naďalej na našich cestách jazdiť ilegálne omladené vozidlá, ktoré sú nebezpečné pre všetkých účastníkov premávky. Na tieto ilegálne aktivity navyše doplácajú poctiví predajcovia. Nie vždy totiž dokážu odhaliť stočené autá, ktoré sa im „stáčacia mafia“ snaží predať. Napokon môžu byť vystavení tvrdým sankciám napriek tomu, že je pre nich veľmi ťažké dostať sa ku stopercentne hodnoverným informáciám o skutočnom stave odometra každého vozidla.“

8. decembra 2017 | Finančná správa: Miliónový podvod s ojazdenými autami

Predajca ojazdených luxusných motorových vozidiel je podozrivý z účelového znižovania daňovej povinnosti. Colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) mu pri prehliadke priestorov pre podozrenie z porušovania daňových predpisov v oblasti DPH zaistili účtovníctvo. Finančný únik predstavuje sumu takmer jeden… viac

5. decembra 2017 | Doplatili na predaj stočeného auta – firma bude zrušená

Spoločnosť SINCE STAR zo Žiliny doplatila na predaj o približne 10 000 kilometrov stočeného automobilu Mercedes ML. Okresný úrad podal návrh na jej zrušenie. Podnet na vykonanie kontroly Slovenskou obchodnou inšpekciou zaslalo združenie SOVA, ktoré dlhodobo bojuje proti stáčaniu odometrov.  viac