Doplatili na predaj stočeného auta – firma bude zrušená

Spoločnosť SINCE STAR zo Žiliny doplatila na predaj o približne 10 000 kilometrov stočeného automobilu Mercedes ML. Okresný úrad podal návrh na jej zrušenie. Podnet na vykonanie kontroly Slovenskou obchodnou inšpekciou zaslalo združenie SOVA, ktoré dlhodobo bojuje proti stáčaniu odometrov.

Združenie SOVA v júni tohto roka informovalo Slovenskú obchodnú inšpekciu o podozrení na predaj stočeného automobilu Mercedes ML, ktorý bol ešte v apríli 2017 ponúkaný na nemeckom webe mobile.de s nájazdom 179 000 km.  O mesiac neskôr už bol automobil inzerovaný na Slovensku s nižším stavom odometra o 10 400 km a drahší o 2 920 eur.

SOI začala konať a po viacerých kontrolách a šetreniach vypátrala firmu, ktorá ako prvá na našom trhu ponúkala dané atuo. Celú vec komplikoval fakt, že bazár predával automobil prostredníctvom komisionálneho predaja, patrilo inej spoločnosti. Tá sa SOI preukázala kúpnou zmluvou, na základe ktorej inšpekcia identifikovala spoločnosť SINCE STAR, ktorá ako prvá právnická osoba u nás vozidlo ponúkala. Spoločnosť marila kontroly, nereagovala na výzvy a a na uvedenom sídle sa nevyskytovala. Preto voči nej inšpekcia zahájila viaceré správne konania o uložení pokuty za marenie výkonu. Táto pokuta môže dosiahnuť až výšky 1659,70 eur a môže byť udelená aj opakovane.

SOI konala ďalej, požiadala o vykonanie kontroly odborom živnostenského podnikania Okresného úradu a ten podal návrh na zrušenie spoločnosti. Teraz je na rade Okresný súd. „Aktivitu Slovenskej obchodnej inšpekcie a ďalších úradov v boji proti podvodníkom, ktorí stáčajú resp. predávajú automobily s upravenými odometrami, veľmi vítame a vážime si ju. SOVA bude aj naďalej pokračovať v podávaní podnetov na nepoctivé bazáre či firmy, ktoré ponúkajú autá so zmanipulovaným stavom odometrov. Radi by sme poprosili aj občanov, aby sa zapojili a posielali nám podložené podozrenia,“ žiada predseda združenia SOVA Július Petrus. A dodáva: „Bez aktívneho zapojenia sa do boja proti podvodníkom, ktorí stáčajú odometre alebo takéto autá predávajú, budú aj naďalej na našich cestách jazdiť ilegálne omladené vozidlá, ktoré sú nebezpečné pre všetkých účastníkov premávky. Na tieto ilegálne aktivity navyše doplácajú poctiví predajcovia. Nie vždy totiž dokážu odhaliť stočené autá, ktoré sa im „stáčacia mafia“ snaží predať. Napokon môžu byť vystavení tvrdým sankciám napriek tomu, že je pre nich veľmi ťažké dostať sa ku stopercentne hodnoverným informáciám o skutočnom stave odometra každého vozidla.“

11. apríla 2019 | AutoBild: Zlodeji áut sa vynašli: Takto uniknú odhaleniu

Majiteľ čierneho hatchbacku VW Polo objavil na ulici kópiu svojho automobilu, vrátane identického evidenčného čísla. viac

9. apríla 2019 | TVNOVINY.SK: Vysnívané auto si kúpil cez inzerát. Okamžite mal problémy s políciou aj daniarmi

Kúpil si vysnívané auto z inzerátu a na krku mal daňový úrad aj políciu. To však nie je všetko. Luxusného auta sa už nevie ani len zbaviť. viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka