Autoviny.sk: Volkswagen mal predávať tisíce neschválených vozidiel ako nové a jazdené

Nemecký automobilový koncern v týchto dňoch čelí obvineniam zo špekulatívnych predajov. Údajne mala automobilka predávať automobily, ktoré boli predprodukčné a teda určené na zošrotovanie. Situácia sa týka aj európskych krajín, eventuálne aj Slovenska.

Čo sa stalo?

• podľa denníkov Der Spiegel a Handelsblatt automobilka Volkswagen komerčne predávala automobily, ktoré neprešli úradným schválením;
  • predprodukčné automobily sa nesmú predávať, pretože nie sú schválené pre používanie na cestách, ale majú sa zošrotovať;
  • Volkswagen niektoré vozidla zvoláva do servisov, ale bez verejného vyhlásenia, čím ešte viac povzbudzuje špekulácie;
  • jedná sa o 6 700 automobilov predaných v Európe a Spojených štátoch v priebehu rokov 2006 až 2018.

Automobily bez homologizácie nemôžu jazdiť po verejných komunikáciách a rozhodne nemôžu byť predávané bežným zákazníkom. Volkswagen to údajne vykonával celé roky a predal tak tisíce kusov automobilov, ktoré by musel za normálnych okolností zošrotovať. To tvrdia denníky Der Spiegel a Handelsblatt, ktoré na možný problém upozornili. Volkswagen sa k téme zatiaľ podrobnejšie nevyjadruje, pre Handelsblatt poskytol iba strohé vyjadrenie, že nemá vedomosť o pochybení.

Kritické hlasy tvrdia, že Volkswagen tieto predprodukčné automobily predával ako úplne nové vozidlá, prípadne ako vozidlá z druhej ruky.

Zvolávacia akcia, ktorá má s údajným problémom súvisieť, sa týka 6 700 automobilov, pôvodné správy pritom hovorili až o 17-tisíc kusoch automobilov.

Čo sa bude diať?

Volkswagen zatiaľ pochybenie nepriznal, napriek tomu je problém považovaný za skutočný.

Podľa dostupných zdrojov je však veľmi pravdepodobné, že za vzniknutý incident bude musieť poniesť zodpovednosť vo forme vyplatenia veľkej pokuty, ktorá by zohľadňovala počet predaných kusov automobilov bez homologizácie. V Nemecku by sa malo jednať o tisíce eur pripadajúcich na každé vozidlo, mimo Nemecka v ostatných krajinách Európy a v Spojených štátoch si budú autority uplatňovať odlišné postupy.

Doteraz nie sú známe informácie o jednotlivých modeloch automobilov a či sa jedná aj o modely iných značiek, ktoré spadajú pod koncern Volkswagen.

Celý článok nájdete tu.

„Táto situácia je ranou hlavne pre predajcov nových vozidiel, ktorých dôvera utrpela už pri afére dieselgate,“ okomentoval prípad predseda združenia SOVA Július Petrus.

dnes, 21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o… viac

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom