Automagazín: Zmeny v sadzobníku pokút za dopravné priestupky

Novinky v Sadzobníku pokút: za 33 priestupkov zaplatíte od nedele 1. júla menej.

Polícia po dôkladnej analýze, vyhodnotení a posúdení priestupkov menej závažného charakteru, pristúpila k zníženiu niektorých pokút. Sadzobník pokút je interným predpisom, slúži pre potreby príslušníkov Policajného zboru a v otázkach ukladania sankcií podľa zákona o priestupkoch má odporúčací charakter. V prípade závažnejšieho konania v konkrétnych prípadoch sa bude postupovať v medziach zákona o priestupkoch ako doposiaľ, zdôraznila hovorkyňa Prezídia PZ mjr. Ing. Denisa Baloghová.

Za prekročenie rýchlosti však miernejšiu pokutu nečakajte. Ide v podstate o menej závažné porušenia pravidiel. Menej napríklad zaplatíte, ak si doma zabudnete vodičský preukaz, alebo nedáte smerovku pri predbiehaní či odbočovaní.

Nižšia pokuta ako doteraz bude aj za vyhodenie ohorku cigarety z auta. Pokuty by mali menej zaťažiť peňaženky cyklistov, ak jazdia pod vplyvom alkoholu a nafúkajú menej ako jedno promile. Doteraz bola v takýchto prípadoch hranica pokuty v rozmedzí 30 až 50 eur, po novom to bude len 20 eur. Nový sadzobník však má len odporúčací charakter. Hlavné slovo pri výške pokuty za konkrétny priestupok má aj naďalej policajt na mieste.

Ako sa zmenia pokuty (v eurách, v zátvorke sú uvedené pôvodné sumy pokút)

• Šoférovanie bez dokladov 10 – 30 (30)
  • Jazda vozidlom, ktoré nevyhovuje zákonným podmienkam 30 – 50 (50)
  • Náhle spomalenie alebo zastavenie, ak to nevyžaduje bezpečnosť 30 – 50 (50)
  • Jazda na nemotorovom vozidle pod vplyvom alkoholu (do 1 promile) 20 (30–50)
  • Jazda na motocykli bez okuliarov alebo ochranného štítu 10 – 30 (30)
  • Nedanie prednosti v jazde vodičovi pri prechádzaní z jedného jazdného pruhu do druhého jazdného pruhu 50 – 100 (100)
  • Vyhadzovanie predmetov z vozidla 10 – 30 (20- 40)
  • Používanie hanlivých gest voči ostatným účastníkom cestnej premávky 30 – 50 (50)
  • Nepoužitie smerovky pri predbiehaní 20 – 40 (40)
  • Jazda po krajnici, s výnimkou zastavenia a státia alebo pri obchádzaní a vyhýbaní sa prekážke 50 – 100 (100)
  • Jedenie, pitie alebo fajčenie počas jazdy na malom motocykli, motocykli, motorovej trojkolke či štvorkolke 20 – 40 (30–50)
  • Nepoužitie smerovky pred a pri odbočovaní 20 – 40 (40)
  • Znečisťovanie cesty 20 – 40 (30)
  • Neosvetlenie motorového vozidla počas jazdy rozsvietenými svetlometmi za zníženej viditeľnosti 30 – 50 (50)
  • Použitie predných a zadných hmloviek v čase, keď nie je hmla, nesneží alebo neprší 10 – 30 (30)
  • Neosvetlenie nemotorového vozidla rozsvietenými svietidlami počas zníženej viditeľnosti 10 – 20 (50)
  • Otáčanie a cúvanie na mieste, kde je to zakázané 30 – 50 (50)
  • Nezabezpečenie odstaveného vozidla, aby nemohlo ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky 20 – 40 (30)
  • Neosvetlenie stojaceho vozidla za zníženej viditeľnosti mimo obce alebo na mieste, kde tvorí prekážku cestnej premávky 30 – 50 (50)
  • Porušenie zákazu zastavenia a státia na miestach, kde by tým bola ohrozená bezpečnosť a plynulosť premávky 30 – 50 (50)
  • Zastavenie na obojsmernej ceste v protismere vľavo 20 – 40 (30)
  • Obmedzovanie alebo ohrozovanie premávky skupinou chodcov alebo osôb na športovom vybavení 30 – 50 (50)
  • Spolujazdec vodiča do 18 rokov, ktorý pri sebe nemá vodičský preukaz v 10 – 30 (50)
  • Použitie osobných a nákladných áut, ktoré na vozovke so snehovou vrstvou nie sú vybavené pneumatikami na jazdu na snehu 30 – 50 (50)

Celý článok tu.

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom