Autoforum.cz: Uhádnete, koľko mal najazdených kilometrov tento Mercedes triedy E z roku 2011? Snáď ani nie je podľa čoho

K novému autu má hodne ďaleko a k zničenému už úplne. Napriek tomu má na chrbte úctyhodný kilometrový nájazd a dobre pripomína ako moc je potreba dávať si pozor na stočené odometre.

Zaujímavé jazdenky vám ukazujeme pravidelne. Zvyčajne sa jedná o autá, po ktorých by ste z rôznych dôvodov mali zatúžiť, dnes vám ale ukážeme vozidlo, ktoré je lepšie nechcieť. Nie kvôli jeho značke či špecifikácii, však to je Mercedes triedy E s dieselovým motorom, po ktorom naopak prahne kde kto. Zaujímavý je jeho stav a história. Nemecký sedan s trojcípou hviezdou v znaku má totiž tak vysoký nájazd, že je mu ťažké vôbec uveriť. Navyše ho zvládol vo veľmi krátkom čase a je stále v úctyhodnej kondícii.

Ide o Mercedes-Benz E 200 CDI predchádzajúcej generácie zakúpený v roku 2011, teda pred siedmymi rokmi. Takéto auto zvyčajne predstavuje ešte perspektívnu jazdenku, pretože s ním zvyčajne ľudia najazdia niečo medzi 100 a 200 tisícmi kilometrami a opotrebujú ho iba tak, že to sotva stojí za reč. Ani tento stroj sa na prvý pohľad nejaví horšie a ani poznámky predávajúceho vás nerozhodia. Reč je o odreninách laku, odliačenej časti zadného nárazníka, odrenej koži, chýbajúcej mriežke klimatizácie, ušpinenom čalúnení alebo dierach v drevených dekóroch.

To nie je u akejkoľvek jazdenky s nájazdom okolo sto či dvoch stoviek tisíc kilometrov nič mimoriadneho a z miery vás nevyvedú ani fotografie. Auto si môžete prezrieť tu – je na ňom množstvo drobných nedostatkov hlavne vnútri, ale ak uvážime voľbu svetlého čalúnenia, vyzerá tento Mercedes stále šik. Podozrivá môže byť iba cena 7 445 eur, za ktorú sa v prípade spoľahlivého 2,2 litrového turbodieselu s výkonom 136 koní bežne dostane iba vozidlo akokoľvek lepšie ako zničený taxík, inak sa ceny zachovalých exemplárov šplhajú až k trojnásobku.

Schválne si toto auto prezrite a skúste uhádnuť, koľko kilometrov má za sebou. Za chvíľu vám to prezradíme.

Určite sme vás predchádzajúcimi riadkami primäli tipovať hodne vysoko, napriek tomu však nepredpokladáme, že by sa odhad blížil realite. Tento Mercedes totiž najazdil už 816 688 kilometrov. To zodpovedá 20 cestám po rovníku okolo zemegule. Tento sedan ich navyše zvládol iba za sedem rokov, na každý rok teda pripadá zhruba 117 kilometrov. Inými slovami, za každý mesiac služby sa odometer vozidla zvýšil približne o 10 000 km, na jeden deň tak pripadá 320 kilometrov. Veľa z nás si nedokáže predstaviť jazdiť s touto intenzitou rok, nieto sedem. A ešte k tomu všetkému v jednom aute.

Táto porcia je skoro neuveriteľná, pri čom ak sa jej niektorý automobil dožije, je vlastne viac ako isté, že sa má u jeho majiteľa ako v bavlnke. Nemusí sa teda nakoniec jednať o úplne zlú kúpu, ale o to tu vážne primárne nejde. Jednak toto vozidlo skvelo dosvedčuje, že často skloňovaná odolnosť Mercedesov triedy E proti vysokým kilometrovým nájazdom nie je výmysel. A potom pripomína, že bez starostlivo zdokumentovanej histórie by ste pri kúpe jazdenky nemali veriť ničomu. Toto auto ani nie je poriadne vyčistené či akokoľvek inak vyspravené  vnútri a aj tak pôsobí solídne. Až niekto dôkladne vyčistí kožu a nahradí pár poničených či chýbajúcich dielcov, jednoducho môže stočiť odometer vozidla o 700 000 km. A mnohým ani potom nebude nič podozrivé...

Celý článok vrátane fotiek nájdete tu.

11. apríla 2019 | AutoBild: Zlodeji áut sa vynašli: Takto uniknú odhaleniu

Majiteľ čierneho hatchbacku VW Polo objavil na ulici kópiu svojho automobilu, vrátane identického evidenčného čísla. viac

9. apríla 2019 | TVNOVINY.SK: Vysnívané auto si kúpil cez inzerát. Okamžite mal problémy s políciou aj daniarmi

Kúpil si vysnívané auto z inzerátu a na krku mal daňový úrad aj políciu. To však nie je všetko. Luxusného auta sa už nevie ani len zbaviť. viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka