Autoforum.cz: Uhádnete, koľko mal najazdených kilometrov tento Mercedes triedy E z roku 2011? Snáď ani nie je podľa čoho

K novému autu má hodne ďaleko a k zničenému už úplne. Napriek tomu má na chrbte úctyhodný kilometrový nájazd a dobre pripomína ako moc je potreba dávať si pozor na stočené odometre.

Zaujímavé jazdenky vám ukazujeme pravidelne. Zvyčajne sa jedná o autá, po ktorých by ste z rôznych dôvodov mali zatúžiť, dnes vám ale ukážeme vozidlo, ktoré je lepšie nechcieť. Nie kvôli jeho značke či špecifikácii, však to je Mercedes triedy E s dieselovým motorom, po ktorom naopak prahne kde kto. Zaujímavý je jeho stav a história. Nemecký sedan s trojcípou hviezdou v znaku má totiž tak vysoký nájazd, že je mu ťažké vôbec uveriť. Navyše ho zvládol vo veľmi krátkom čase a je stále v úctyhodnej kondícii.

Ide o Mercedes-Benz E 200 CDI predchádzajúcej generácie zakúpený v roku 2011, teda pred siedmymi rokmi. Takéto auto zvyčajne predstavuje ešte perspektívnu jazdenku, pretože s ním zvyčajne ľudia najazdia niečo medzi 100 a 200 tisícmi kilometrami a opotrebujú ho iba tak, že to sotva stojí za reč. Ani tento stroj sa na prvý pohľad nejaví horšie a ani poznámky predávajúceho vás nerozhodia. Reč je o odreninách laku, odliačenej časti zadného nárazníka, odrenej koži, chýbajúcej mriežke klimatizácie, ušpinenom čalúnení alebo dierach v drevených dekóroch.

To nie je u akejkoľvek jazdenky s nájazdom okolo sto či dvoch stoviek tisíc kilometrov nič mimoriadneho a z miery vás nevyvedú ani fotografie. Auto si môžete prezrieť tu – je na ňom množstvo drobných nedostatkov hlavne vnútri, ale ak uvážime voľbu svetlého čalúnenia, vyzerá tento Mercedes stále šik. Podozrivá môže byť iba cena 7 445 eur, za ktorú sa v prípade spoľahlivého 2,2 litrového turbodieselu s výkonom 136 koní bežne dostane iba vozidlo akokoľvek lepšie ako zničený taxík, inak sa ceny zachovalých exemplárov šplhajú až k trojnásobku.

Schválne si toto auto prezrite a skúste uhádnuť, koľko kilometrov má za sebou. Za chvíľu vám to prezradíme.

Určite sme vás predchádzajúcimi riadkami primäli tipovať hodne vysoko, napriek tomu však nepredpokladáme, že by sa odhad blížil realite. Tento Mercedes totiž najazdil už 816 688 kilometrov. To zodpovedá 20 cestám po rovníku okolo zemegule. Tento sedan ich navyše zvládol iba za sedem rokov, na každý rok teda pripadá zhruba 117 kilometrov. Inými slovami, za každý mesiac služby sa odometer vozidla zvýšil približne o 10 000 km, na jeden deň tak pripadá 320 kilometrov. Veľa z nás si nedokáže predstaviť jazdiť s touto intenzitou rok, nieto sedem. A ešte k tomu všetkému v jednom aute.

Táto porcia je skoro neuveriteľná, pri čom ak sa jej niektorý automobil dožije, je vlastne viac ako isté, že sa má u jeho majiteľa ako v bavlnke. Nemusí sa teda nakoniec jednať o úplne zlú kúpu, ale o to tu vážne primárne nejde. Jednak toto vozidlo skvelo dosvedčuje, že často skloňovaná odolnosť Mercedesov triedy E proti vysokým kilometrovým nájazdom nie je výmysel. A potom pripomína, že bez starostlivo zdokumentovanej histórie by ste pri kúpe jazdenky nemali veriť ničomu. Toto auto ani nie je poriadne vyčistené či akokoľvek inak vyspravené  vnútri a aj tak pôsobí solídne. Až niekto dôkladne vyčistí kožu a nahradí pár poničených či chýbajúcich dielcov, jednoducho môže stočiť odometer vozidla o 700 000 km. A mnohým ani potom nebude nič podozrivé...

Celý článok vrátane fotiek nájdete tu.

27. novembra 2018 | Aktuality.sk: Špekulant skúsil nový trik. Ľudia majú problém dostať sa k autu aj peniazom

Mladík z Trenčína použil trik s platbou za auto. V skutočnosti sa rodiny nedočkali peňazí za vozidlá, ktoré predali. Tie skončili rýchlo v rukách nových majiteľov. viac

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac