AutoBild: Zlodeji áut sa vynašli: Takto uniknú odhaleniu

Súčasťou technologického pokroku ostatných desaťročí boli aj zabezpečovacie systémy. Napriek tomu k rapídnemu poklesu krádeží automobilov nedošlo, keďže dlhoprstí skôr či neskôr prekonajú takmer každú prekážku. Ukazuje to aj nedávny prípad z nemeckého Kolína. Celkom nečakane tam vznikla fotografia, ktorú možno podozrievať z počítačovej manipulácie.

Záber zachytáva čierny Volkswagen Polo s kolínskym evidenčným číslom. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby kúsok za ním nestálo prakticky identické vozidlo s tou istou tabuľkou. Fotka bola zachytená na popud majiteľa exemplára odstaveného bližšie k objektívu na tráve, ktorý objavil na ulici kópiu svojho automobilu. Prišiel sa naň pozrieť na popud svojho kolegu. Ten mu totiž telefonoval, že tam nabetón videl parkovať jeho VW a kód K PY 4343 na značke mu bol svedkom.

Adem Altay, majiteľ čierneho hatchbacku, bol z tohto šokovaný. Právom. Ako povedal, druhé vozidlo mohlo byť súčasťou kriminálnej činnosti a polícia by mu okamžite klopala na dvere. Po objavení „plagiátu“ s identickým evidenčným číslom ju preto sám kontaktoval. Tá následne zistila, že druhý automobil bol kradnutý. K pôvodu verne pôsobiacej identifikačnej tabuľky sa nevyjadrila.

Za kopírovaním konkrétneho vozidla je pomerne jednoduchá schéma. Zlodeji áut si na ulici vyberú rovnaký model, aký práve „čmajzli“ alebo to plánujú urobiť, pričom sedieť musí i farba laku. Takto potom uniknú odhaleniu policajným okom. A najmä kamerovým systémom, ktoré sú schopné automaticky upozorniť na odcudzený exemplár či vozidlo spájané s inou trestnou činnosťou.

Ak by ste niekedy nebodaj boli svedkami podobnej situácie s dvomi naoko identickými autami, určite to nenechajte tak. S veľkou pravdepodobnosťou totiž nejde len o nejakú neúmyselnú chybu pri vydávaní tabuliek na dopravnom inšpektoráte hodnú pousmiatia sa...

Celý článok tu.

11. apríla 2019 | AutoBild: Zlodeji áut sa vynašli: Takto uniknú odhaleniu

Majiteľ čierneho hatchbacku VW Polo objavil na ulici kópiu svojho automobilu, vrátane identického evidenčného čísla. viac

9. apríla 2019 | TVNOVINY.SK: Vysnívané auto si kúpil cez inzerát. Okamžite mal problémy s políciou aj daniarmi

Kúpil si vysnívané auto z inzerátu a na krku mal daňový úrad aj políciu. To však nie je všetko. Luxusného auta sa už nevie ani len zbaviť. viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka