Autobild: Ukradnúť auto? Zlodeji to zvládnu za 6 sekúnd!

Bezkľúčové systémy sú komfortné a mnohí motoristi si ich nevedia vynachváliť. Ich slabinou je však slabá odolnosť. Zlodejom stačí pár sekúnd a vybavenie za pár eur.

Neschopnosť či neochota automobiliek držať krok s rozvojom informačných technológií je už niekoľko rokov príčinou tvrdej kritiky. Systémy ani zďaleka nezodpovedajú bezpečnostným štandardom, ktoré sú v oblasti IT bežné. A bezkľúčové systémy obzvlášť.

O tom, že na otvorenie a ukradnutie auta s bezkľúčovým systémom, stačí vybavenie za pár eur, sa vedelo. Poľskí novinári si na to posvietili a ponúkli video, z ktoré poskytuje jednoznačný dôkaz o tom, aký je keylees, teda bezkľúčový systém nedokonalý. Stačí nasadnúť a majú zarobené na rok dopredu.

Princíp je jednoduchý a krádež obvykle vyžaduje účasť dvoch až troch osôb. Jeden sa so zosilňovačom signálu nachádza v blízkosti kľúča. Zlodej si poľahky vyhliadne motoristu s autom s bezkľúčovým systémom. V rodinných domoch ľudia často nechávajú kľúče v blízkosti vchodových dverí a situáciu uľahčuje aj zdržiavanie sa verejnom mieste, napríklad, v kaviarni či reštaurácii. Zlodej so zosilňovačom sa priblíži k majiteľovi auta, jeho prístroj zosilní signál. Ten následne putuje do prijímača v ochrannej zóne vozidla. Zlodej auto otvorí a naštartuje a nešťastnému majiteľovi zostanú len oči pre plač.

Existuje viacero jednoduchých receptov, ktoré pomôžu ochrániť auto, no obvykle znamenajú aj stratu komfortu spojeného s bezkľúčovým systémom. Drahším a komplikovanejším, ale o to bezpečnejším spôsobom je pridať do auta mechanický prvok. V súčasnosti sú aj na našom trhu dostupné systémy, ktoré kombinujú mechanické a elektronické zabezpečenie pripojené priamo na elektroniku vozidla. Ak by ho chcel zlodej ukradnúť, musel by použiť odťahovku. Navyše dlhoprstí nemajú čas zdržiavať sa príliš dlho pri vozidle, nakoľko narastá riziko prichytenia. Radšej si vyhliadnu podobné auto s továrenským zabezpečením, čiže zväčša ľahko prekonateľným.

Celý článok aj s videom nájdete tu.

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac

2. októbra 2018 | RTV: Oddnes platí na českých cestách nové pravidlo