Autobild: Ukradnúť auto? Zlodeji to zvládnu za 6 sekúnd!

Bezkľúčové systémy sú komfortné a mnohí motoristi si ich nevedia vynachváliť. Ich slabinou je však slabá odolnosť. Zlodejom stačí pár sekúnd a vybavenie za pár eur.

Neschopnosť či neochota automobiliek držať krok s rozvojom informačných technológií je už niekoľko rokov príčinou tvrdej kritiky. Systémy ani zďaleka nezodpovedajú bezpečnostným štandardom, ktoré sú v oblasti IT bežné. A bezkľúčové systémy obzvlášť.

O tom, že na otvorenie a ukradnutie auta s bezkľúčovým systémom, stačí vybavenie za pár eur, sa vedelo. Poľskí novinári si na to posvietili a ponúkli video, z ktoré poskytuje jednoznačný dôkaz o tom, aký je keylees, teda bezkľúčový systém nedokonalý. Stačí nasadnúť a majú zarobené na rok dopredu.

Princíp je jednoduchý a krádež obvykle vyžaduje účasť dvoch až troch osôb. Jeden sa so zosilňovačom signálu nachádza v blízkosti kľúča. Zlodej si poľahky vyhliadne motoristu s autom s bezkľúčovým systémom. V rodinných domoch ľudia často nechávajú kľúče v blízkosti vchodových dverí a situáciu uľahčuje aj zdržiavanie sa verejnom mieste, napríklad, v kaviarni či reštaurácii. Zlodej so zosilňovačom sa priblíži k majiteľovi auta, jeho prístroj zosilní signál. Ten následne putuje do prijímača v ochrannej zóne vozidla. Zlodej auto otvorí a naštartuje a nešťastnému majiteľovi zostanú len oči pre plač.

Existuje viacero jednoduchých receptov, ktoré pomôžu ochrániť auto, no obvykle znamenajú aj stratu komfortu spojeného s bezkľúčovým systémom. Drahším a komplikovanejším, ale o to bezpečnejším spôsobom je pridať do auta mechanický prvok. V súčasnosti sú aj na našom trhu dostupné systémy, ktoré kombinujú mechanické a elektronické zabezpečenie pripojené priamo na elektroniku vozidla. Ak by ho chcel zlodej ukradnúť, musel by použiť odťahovku. Navyše dlhoprstí nemajú čas zdržiavať sa príliš dlho pri vozidle, nakoľko narastá riziko prichytenia. Radšej si vyhliadnu podobné auto s továrenským zabezpečením, čiže zväčša ľahko prekonateľným.

Celý článok aj s videom nájdete tu.

27. apríla 2018 | iDnes.cz: Europoslanci idú do boja proti stáčaniu odometrov

Europoslanci z Výboru pre dopravu prijali správu o boji proti stáčaniu odometrov, ktorá vyzýva Európsku komisiu k prijatiu celoeurópskeho riešenia tejto problematiky. viac

25. apríla 2018 | iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší

Pretáčanie tachometrov ojazdených áut neustupuje. Počas prvého štvrťroka sa v Česku ponúkalo ma predaj 42 percent ojazdených áut so zmanipulovaným počtom ojazdených kilometrov. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá overovaním pôvodu ojazdených vozidiel. viac