Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy.

Stáčanie kilometrov je jedným z najväčších problémov súvisiacich s trhom jazdených vozidiel. Podľa starších štatistík u nás pred niekoľkými rokmi mala až polovica áut z druhej ruky zmanipulovaný odometer. Dôkazom, že špekulantom sa u nás darí sú aj konkrétne automobily. Napríklad táto Škoda Superb mala v skutočnosti najazdených 795 000 km, podvodník sa ju však snažil predať ako auto, ktoré prešlo len 187 000 km.

Proti manipulácii odometrov sa bojuje naprieč celou Európskou úniou, zatiaľ však nie príliš úspešne. Prelom by mohli spôsobiť tvrdšie tresty, ktoré sú za túto činnosť bežne zaužívané na území USA. Hovoriť by o tom vedel 62-ročný Randy Green, ktorý v štáte Alabama takýmto spôsobom upravil až 15 automobilov.

Green vozidlá predával a chcel vylepšiť ich cenovku. Autá, ktoré prešli jeho rukami, boli priemerne stočené o 196 000 km, čo je alarmujúca cifra. V extrémnom prípade sa u neho dokonca našlo vozidlo, ktorému s počítadla kilometrov zrazu zmizol 350-tisícový podiel. Je prekvapivé, že sa do tohto špinavého biznisu Američan vôbec pustil, teraz mu totiž hrozia extrémne tvrdé tresty.

Za systematické porušovanie zákonov a klamanie spotrebiteľov môže Randy Green putovať za mreže až na desaťročia. To by však pre neho paradoxne nemusela byť tá najhoršia správa. Greenovi totiž zároveň hrozí pokuta až vo výške 1 000 000 dolárov (približne 872 000 eur). Extrémne sankcie síce sú tvrdé, nič iné však možno nepomôže. Ako inak odradiť ziskuchtivých podvodníkov?

Celý text tu.

dnes, 21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o… viac

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom