Autobild.sk: Nový zákon: Pribudnú zákazy a tvrdšie postihy

V podstate každý zákon prináša aj sankcie. Výnimkou nie je ani nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel. Pozreli sme na novinky, ktoré priniesol. Zákazov pre vodičov pribudlo. Mimoriadne tvrdé tresty budú napríklad za demontáž filtra pevných častíc.

Nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke prichádza skutočne s veľkými zmenami. O niektorých sme vás už informovali, ďalšie ešte pribudnú. Tou ďalšou sa Slovensko zaradí medzi krajiny, ktoré idú tvrdo po nepovolených úpravách vozidiel a počet najazdených kilometrov je len jednou z nich. V porovnaní s aktuálnym znením zákona totiž pribudol celý rad zákazov, ktorých porušenie môže vyniesť nemalé, miestami až likvidačné sankcie. Poďme pekne po poriadku.

1. Odometre

V súvislosti s manipuláciou odometrov veľké zmeny nenastali, zákon však oveľa podrobnejšie definuje zákaz manipulácie. Zakázaná je nielen samotná manipulácia, ale aj zostrojenie, zaobstaranie alebo poskytnutie zariadenia, ktoré stáčanie umožňuje, inej osobe. Rovnako je zakázané ponúkať služby, ktoré s manipuláciou súvisia. Pokuty bude ukladať Slovenská obchodná inšpekcia, tá však môže trestať iba podnikateľov a živnostníkov. Nový zákon pritvrdil aj sankcie. Kým doteraz hrozí podnikateľovi pokuta od 3 000 do 50 000 eur, po novom sa horná hranica zdvihne až na 100 000 eur.

Podnikatelia a živnostníci majú aj naďalej zakázané predávať a dovážať vozidlá so zmanipulovaným odometrom. No i tak zákon prišiel s prekvapujúcou výnimkou. To, čo do zákona pribudlo, je totiž oslobodenie od postihu, ak predajca vopred uvedie informáciu o stočených kilometroch a k vozidlu pripojí výpis z registra prevádzkových záznamov.

2. Manipulácia s vozidlom

Nový zákon pod hrozbou sankcie od 3 000 do 100 000 eur zakazuje aj manipuláciu s vozidlom. Konkrétne sa zakazuje „vyhotoviť, zaobstarať alebo dať inej osobe zariadenie alebo softvérové zariadenie na účel neoprávnenej manipulácie s parametrami vyhodnocovanými pri technickej kontrole, emisnej kontrole alebo kontrole originality“. Do tejto kategórie spadá úplne všetko, VIN číslom počnúc, DPF filtrami končiac.

Rovnako sú zakázané služby, ktoré majú za následok technickú nespôsobilosť vozidla. V preklade do slovenčiny to zahŕňa aj nepovolené úpravy vozidiel, napríklad, tuning. No nielen to. Môže ísť aj o nepovolené rozmery diskov a pneumatík, koncovky výfukov či fólie na svetlách alebo čelnom skle. Ďalšou novinkou, ktorá pribudla v kapitole zákazov, sú „služby, ktoré majú za následok neoprávnené upravenie emisného systému vozidla s cieľom ovplyvniť jeho činnosť“. Sem určite spadajú filtre pevných častíc. Zákon zakazuje používanie „rušiacich zariadení“, ktoré deaktivujú alebo inak ovplyvňujú funkčnosť bezpečnostných prvkov.

3. Povinnosť uviesť VIN pri predaji

Do zákona pribudla povinnosť podnikateľom a živnostníkom ponúkať vozidlá na predaj s uvedením VIN čísla a údaju z odometra. Tieto údaje musia byť uverejnené pri každej cenovej ponuke, vo všetkých propagačných materiáloch, zmluvách a preberacích protokoloch. Nedodržanie tejto podmienky bude mať za následok pokutu od 500 do 3 000 eur. Opäť sa toto pravidlo netýka súkromných osôb, čo považujeme za nedostatok, i keď schopnosť štátnych orgánov skontrolovať súkromné predaje je pochopiteľne obmedzená.

Celý článok tu.

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac

2. októbra 2018 | RTV: Oddnes platí na českých cestách nové pravidlo