Autobild.sk: Nový zákon: Pribudnú zákazy a tvrdšie postihy

V podstate každý zákon prináša aj sankcie. Výnimkou nie je ani nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel. Pozreli sme na novinky, ktoré priniesol. Zákazov pre vodičov pribudlo. Mimoriadne tvrdé tresty budú napríklad za demontáž filtra pevných častíc.

Nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke prichádza skutočne s veľkými zmenami. O niektorých sme vás už informovali, ďalšie ešte pribudnú. Tou ďalšou sa Slovensko zaradí medzi krajiny, ktoré idú tvrdo po nepovolených úpravách vozidiel a počet najazdených kilometrov je len jednou z nich. V porovnaní s aktuálnym znením zákona totiž pribudol celý rad zákazov, ktorých porušenie môže vyniesť nemalé, miestami až likvidačné sankcie. Poďme pekne po poriadku.

1. Odometre

V súvislosti s manipuláciou odometrov veľké zmeny nenastali, zákon však oveľa podrobnejšie definuje zákaz manipulácie. Zakázaná je nielen samotná manipulácia, ale aj zostrojenie, zaobstaranie alebo poskytnutie zariadenia, ktoré stáčanie umožňuje, inej osobe. Rovnako je zakázané ponúkať služby, ktoré s manipuláciou súvisia. Pokuty bude ukladať Slovenská obchodná inšpekcia, tá však môže trestať iba podnikateľov a živnostníkov. Nový zákon pritvrdil aj sankcie. Kým doteraz hrozí podnikateľovi pokuta od 3 000 do 50 000 eur, po novom sa horná hranica zdvihne až na 100 000 eur.

Podnikatelia a živnostníci majú aj naďalej zakázané predávať a dovážať vozidlá so zmanipulovaným odometrom. No i tak zákon prišiel s prekvapujúcou výnimkou. To, čo do zákona pribudlo, je totiž oslobodenie od postihu, ak predajca vopred uvedie informáciu o stočených kilometroch a k vozidlu pripojí výpis z registra prevádzkových záznamov.

2. Manipulácia s vozidlom

Nový zákon pod hrozbou sankcie od 3 000 do 100 000 eur zakazuje aj manipuláciu s vozidlom. Konkrétne sa zakazuje „vyhotoviť, zaobstarať alebo dať inej osobe zariadenie alebo softvérové zariadenie na účel neoprávnenej manipulácie s parametrami vyhodnocovanými pri technickej kontrole, emisnej kontrole alebo kontrole originality“. Do tejto kategórie spadá úplne všetko, VIN číslom počnúc, DPF filtrami končiac.

Rovnako sú zakázané služby, ktoré majú za následok technickú nespôsobilosť vozidla. V preklade do slovenčiny to zahŕňa aj nepovolené úpravy vozidiel, napríklad, tuning. No nielen to. Môže ísť aj o nepovolené rozmery diskov a pneumatík, koncovky výfukov či fólie na svetlách alebo čelnom skle. Ďalšou novinkou, ktorá pribudla v kapitole zákazov, sú „služby, ktoré majú za následok neoprávnené upravenie emisného systému vozidla s cieľom ovplyvniť jeho činnosť“. Sem určite spadajú filtre pevných častíc. Zákon zakazuje používanie „rušiacich zariadení“, ktoré deaktivujú alebo inak ovplyvňujú funkčnosť bezpečnostných prvkov.

3. Povinnosť uviesť VIN pri predaji

Do zákona pribudla povinnosť podnikateľom a živnostníkom ponúkať vozidlá na predaj s uvedením VIN čísla a údaju z odometra. Tieto údaje musia byť uverejnené pri každej cenovej ponuke, vo všetkých propagačných materiáloch, zmluvách a preberacích protokoloch. Nedodržanie tejto podmienky bude mať za následok pokutu od 500 do 3 000 eur. Opäť sa toto pravidlo netýka súkromných osôb, čo považujeme za nedostatok, i keď schopnosť štátnych orgánov skontrolovať súkromné predaje je pochopiteľne obmedzená.

Celý článok tu.

8. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Rebríček najviac najazdených kilometrov jedným autom

Život píše rôzne príbehy. Dnes si predstavíme pár príbehov, v ktorých budú hlavní hrdinovia 1 majiteľ a 1 auto. Nie je to bežný rebríček s najviac ojazdenými autami na trhu. Rebríček dokumentuje najviac najazdených kilometrov jedným autom. Samozrejme, sú to len mediálne známe príbehy. Je veľa takých, ktoré si rodiny strážia. No všetky… viac

14. decembra 2018 | Autoviny.sk: Volkswagen mal predávať tisíce neschválených vozidiel ako nové a jazdené