Autobild.sk: Nový zákon: Pribudnú zákazy a tvrdšie postihy

V podstate každý zákon prináša aj sankcie. Výnimkou nie je ani nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel. Pozreli sme na novinky, ktoré priniesol. Zákazov pre vodičov pribudlo. Mimoriadne tvrdé tresty budú napríklad za demontáž filtra pevných častíc.

Nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke prichádza skutočne s veľkými zmenami. O niektorých sme vás už informovali, ďalšie ešte pribudnú. Tou ďalšou sa Slovensko zaradí medzi krajiny, ktoré idú tvrdo po nepovolených úpravách vozidiel a počet najazdených kilometrov je len jednou z nich. V porovnaní s aktuálnym znením zákona totiž pribudol celý rad zákazov, ktorých porušenie môže vyniesť nemalé, miestami až likvidačné sankcie. Poďme pekne po poriadku.

1. Odometre

V súvislosti s manipuláciou odometrov veľké zmeny nenastali, zákon však oveľa podrobnejšie definuje zákaz manipulácie. Zakázaná je nielen samotná manipulácia, ale aj zostrojenie, zaobstaranie alebo poskytnutie zariadenia, ktoré stáčanie umožňuje, inej osobe. Rovnako je zakázané ponúkať služby, ktoré s manipuláciou súvisia. Pokuty bude ukladať Slovenská obchodná inšpekcia, tá však môže trestať iba podnikateľov a živnostníkov. Nový zákon pritvrdil aj sankcie. Kým doteraz hrozí podnikateľovi pokuta od 3 000 do 50 000 eur, po novom sa horná hranica zdvihne až na 100 000 eur.

Podnikatelia a živnostníci majú aj naďalej zakázané predávať a dovážať vozidlá so zmanipulovaným odometrom. No i tak zákon prišiel s prekvapujúcou výnimkou. To, čo do zákona pribudlo, je totiž oslobodenie od postihu, ak predajca vopred uvedie informáciu o stočených kilometroch a k vozidlu pripojí výpis z registra prevádzkových záznamov.

2. Manipulácia s vozidlom

Nový zákon pod hrozbou sankcie od 3 000 do 100 000 eur zakazuje aj manipuláciu s vozidlom. Konkrétne sa zakazuje „vyhotoviť, zaobstarať alebo dať inej osobe zariadenie alebo softvérové zariadenie na účel neoprávnenej manipulácie s parametrami vyhodnocovanými pri technickej kontrole, emisnej kontrole alebo kontrole originality“. Do tejto kategórie spadá úplne všetko, VIN číslom počnúc, DPF filtrami končiac.

Rovnako sú zakázané služby, ktoré majú za následok technickú nespôsobilosť vozidla. V preklade do slovenčiny to zahŕňa aj nepovolené úpravy vozidiel, napríklad, tuning. No nielen to. Môže ísť aj o nepovolené rozmery diskov a pneumatík, koncovky výfukov či fólie na svetlách alebo čelnom skle. Ďalšou novinkou, ktorá pribudla v kapitole zákazov, sú „služby, ktoré majú za následok neoprávnené upravenie emisného systému vozidla s cieľom ovplyvniť jeho činnosť“. Sem určite spadajú filtre pevných častíc. Zákon zakazuje používanie „rušiacich zariadení“, ktoré deaktivujú alebo inak ovplyvňujú funkčnosť bezpečnostných prvkov.

3. Povinnosť uviesť VIN pri predaji

Do zákona pribudla povinnosť podnikateľom a živnostníkom ponúkať vozidlá na predaj s uvedením VIN čísla a údaju z odometra. Tieto údaje musia byť uverejnené pri každej cenovej ponuke, vo všetkých propagačných materiáloch, zmluvách a preberacích protokoloch. Nedodržanie tejto podmienky bude mať za následok pokutu od 500 do 3 000 eur. Opäť sa toto pravidlo netýka súkromných osôb, čo považujeme za nedostatok, i keď schopnosť štátnych orgánov skontrolovať súkromné predaje je pochopiteľne obmedzená.

Celý článok tu.

dnes, 21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o… viac

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom