Autobild.sk: Nenaleťte falošnému policajtovi!

Profil polície na sociálnej sieti Facebook je sledovaný a pred časom tam prišlo upozornenie jedného z čitateľov na falošného policajta. Tento muž jazdí na striebornom Audi A6, v ktorom sú skryte nainštalované červeno-modré majáky. „Tento falošný policajt má podľa zaslaných informácií zastavovať vodičov a preukazovať sa im ako policajt v civilnom odeve. Následne od nich vyžaduje peniaze na zaplatenie pokuty,“ informuje hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Martina Kredatusová.

Nikto iný sa doteraz na políciu v Dunajskej Strede s podobným skutkom neobráni, no polícia podnet fanúšika na sociálnej sieti neberie na ľahkú váhu. „Chceli by sme požiadať občanov, ktorí sa stretli s takýmto konaním, či už tento rok alebo vlani a zaplatili falošnému policajtovi „pokutu“, aby sa prihlásili prostredníctvom linky 158 alebo priamo na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Dunajskej Strede,“ vyzýva Kredatusová. Podľa nej môžu motoristi svojimi svedectvami prispieť k dolapeniu páchateľa a k zabráneniu páchania jeho ďalšej trestnej činnosti.

Polícia zároveň upozorňuje, že policajti vo väčšine prípadov riešia dopravné priestupky s označenými služobnými vozidlami a v rovnošate. V niektorých prípadoch vykonávajú dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky policajti špeciálneho dopravného oddelenia tzv. Kobry alebo Pumy. Tí síce jazdia v civilnom vozidle, sú však vždy dvaja a oblečení v rovnošate. „V prípade akýchkoľvek pochybností neváhajte kontaktovať linku 158,“ dodáva hovorkyňa.

Aké tresty hrozia?

Zákon o Policajnom zbore zakazuje používať policajnú rovnošatu a označenie Policajný zbor a Polícia „v ústnom vyhlásení, na odeve, v písomnom styku, v názve domény web stránky a na vozidle vo všetkých tvaroch, vrátane zmien v ich diakritike a so začiatočnými malými písmenami“. Samotný priestupok nie je veľmi drahý, nakoľko podľa platného sadzobníka pokuta stojí 30 eur. Tu však môže dôjsť k súbehu s trestným činom krádeže alebo podvodu, za čo je dolná sadzba väzenia dva roky.

Polícia sa zatiaľ k možným trestom nevyjadrila, nakoľko ide o veľmi špecifický prípad a o obvinení rozhodnú až výsledky vyšetrovania a dolapenie páchateľa.

Celý článok tu.

včera, 25. apríla 2018 | iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší

Pretáčanie tachometrov ojazdených áut neustupuje. Počas prvého štvrťroka sa v Česku ponúkalo ma predaj 42 percent ojazdených áut so zmanipulovaným počtom ojazdených kilometrov. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá overovaním pôvodu ojazdených vozidiel. viac

10. apríla 2018 | Autobild.sk: Nový zákon: Pribudnú zákazy a tvrdšie postihy

V podstate každý zákon prináša aj sankcie. Výnimkou nie je ani nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel. Pozreli sme na novinky, ktoré priniesol. Zákazov pre vodičov pribudlo. Mimoriadne tvrdé tresty budú napríklad za demontáž filtra pevných častíc. viac

5. marca 2018 | Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe. viac

27. februára 2018 | Záujemcovia o jazdenky pozor! Podvodné inzeráty na jazdenky stále nie sú minulosťou

U nás a aj v Českej republike sa stále nepodarilo zastaviť podvody s inzerátmi, v ktorých podvodníci ponúkajú zdanlivo výhodné vozidlá. Na jeden taký prípad upozornil spotrebiteľ české združenie SOVA, o ďalších informovali české a slovenské médiá. viac

14. februára 2018 | Autobild.sk: Nenaleťte falošnému policajtovi!

Dunajskostredskí policajti vyšetrujú prípad falošného policajta, ktorý na ich teritóriu zastavuje vodičov a žiada od nich pokutu za priestupok. viac