Autobild.sk: Nenaleťte falošnému policajtovi!

Dunajskostredskí policajti vyšetrujú prípad falošného policajta, ktorý na ich teritóriu zastavuje vodičov a žiada od nich pokutu za priestupok.

Profil polície na sociálnej sieti Facebook je sledovaný a pred časom tam prišlo upozornenie jedného z čitateľov na falošného policajta. Tento muž jazdí na striebornom Audi A6, v ktorom sú skryte nainštalované červeno-modré majáky. „Tento falošný policajt má podľa zaslaných informácií zastavovať vodičov a preukazovať sa im ako policajt v civilnom odeve. Následne od nich vyžaduje peniaze na zaplatenie pokuty,“ informuje hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Martina Kredatusová.

Nikto iný sa doteraz na políciu v Dunajskej Strede s podobným skutkom neobráni, no polícia podnet fanúšika na sociálnej sieti neberie na ľahkú váhu. „Chceli by sme požiadať občanov, ktorí sa stretli s takýmto konaním, či už tento rok alebo vlani a zaplatili falošnému policajtovi „pokutu“, aby sa prihlásili prostredníctvom linky 158 alebo priamo na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Dunajskej Strede,“ vyzýva Kredatusová. Podľa nej môžu motoristi svojimi svedectvami prispieť k dolapeniu páchateľa a k zabráneniu páchania jeho ďalšej trestnej činnosti.

Polícia zároveň upozorňuje, že policajti vo väčšine prípadov riešia dopravné priestupky s označenými služobnými vozidlami a v rovnošate. V niektorých prípadoch vykonávajú dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky policajti špeciálneho dopravného oddelenia tzv. Kobry alebo Pumy. Tí síce jazdia v civilnom vozidle, sú však vždy dvaja a oblečení v rovnošate. „V prípade akýchkoľvek pochybností neváhajte kontaktovať linku 158,“ dodáva hovorkyňa.

Aké tresty hrozia?

Zákon o Policajnom zbore zakazuje používať policajnú rovnošatu a označenie Policajný zbor a Polícia „v ústnom vyhlásení, na odeve, v písomnom styku, v názve domény web stránky a na vozidle vo všetkých tvaroch, vrátane zmien v ich diakritike a so začiatočnými malými písmenami“. Samotný priestupok nie je veľmi drahý, nakoľko podľa platného sadzobníka pokuta stojí 30 eur. Tu však môže dôjsť k súbehu s trestným činom krádeže alebo podvodu, za čo je dolná sadzba väzenia dva roky.

Polícia sa zatiaľ k možným trestom nevyjadrila, nakoľko ide o veľmi špecifický prípad a o obvinení rozhodnú až výsledky vyšetrovania a dolapenie páchateľa.

Celý článok tu.

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom