Autobild.sk: Nenaleťte falošnému policajtovi!

Dunajskostredskí policajti vyšetrujú prípad falošného policajta, ktorý na ich teritóriu zastavuje vodičov a žiada od nich pokutu za priestupok.

Profil polície na sociálnej sieti Facebook je sledovaný a pred časom tam prišlo upozornenie jedného z čitateľov na falošného policajta. Tento muž jazdí na striebornom Audi A6, v ktorom sú skryte nainštalované červeno-modré majáky. „Tento falošný policajt má podľa zaslaných informácií zastavovať vodičov a preukazovať sa im ako policajt v civilnom odeve. Následne od nich vyžaduje peniaze na zaplatenie pokuty,“ informuje hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Martina Kredatusová.

Nikto iný sa doteraz na políciu v Dunajskej Strede s podobným skutkom neobráni, no polícia podnet fanúšika na sociálnej sieti neberie na ľahkú váhu. „Chceli by sme požiadať občanov, ktorí sa stretli s takýmto konaním, či už tento rok alebo vlani a zaplatili falošnému policajtovi „pokutu“, aby sa prihlásili prostredníctvom linky 158 alebo priamo na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Dunajskej Strede,“ vyzýva Kredatusová. Podľa nej môžu motoristi svojimi svedectvami prispieť k dolapeniu páchateľa a k zabráneniu páchania jeho ďalšej trestnej činnosti.

Polícia zároveň upozorňuje, že policajti vo väčšine prípadov riešia dopravné priestupky s označenými služobnými vozidlami a v rovnošate. V niektorých prípadoch vykonávajú dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky policajti špeciálneho dopravného oddelenia tzv. Kobry alebo Pumy. Tí síce jazdia v civilnom vozidle, sú však vždy dvaja a oblečení v rovnošate. „V prípade akýchkoľvek pochybností neváhajte kontaktovať linku 158,“ dodáva hovorkyňa.

Aké tresty hrozia?

Zákon o Policajnom zbore zakazuje používať policajnú rovnošatu a označenie Policajný zbor a Polícia „v ústnom vyhlásení, na odeve, v písomnom styku, v názve domény web stránky a na vozidle vo všetkých tvaroch, vrátane zmien v ich diakritike a so začiatočnými malými písmenami“. Samotný priestupok nie je veľmi drahý, nakoľko podľa platného sadzobníka pokuta stojí 30 eur. Tu však môže dôjsť k súbehu s trestným činom krádeže alebo podvodu, za čo je dolná sadzba väzenia dva roky.

Polícia sa zatiaľ k možným trestom nevyjadrila, nakoľko ide o veľmi špecifický prípad a o obvinení rozhodnú až výsledky vyšetrovania a dolapenie páchateľa.

Celý článok tu.

2. októbra 2018 | RTV: Oddnes platí na českých cestách nové pravidlo

Už aj v Česku je povinná tzv. záchranárska ulička v kolóne áut, vodiči poznajú toto pravidlo napríklad z Rakúska. Od 1. Októbra sa menia aj ďalšie predpisy. Tvorbu koridorov pre záchranárske vozidlá pripravuje aj Slovensko. viac

11. septembra 2018 | Týdeník policie: BMW za 3,5 milióna českých korún bolo za necelé dve minúty preč