Autobild.sk: Česko pritvrdilo v boji proti stáčaniu kilometrov

Český Senát schválil vládnu novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel na pozemných komunikáciách, ktorá od 1. októbra 2018 výrazne sprísňuje sankcie za stáčanie odometra.

Novela českého zákona o podmienkach prevádzky vozidiel, ktorá začína platiť od 1. októbra tohto roka, sprísňuje postihy za stáčanie kilometrov. Majitelia áut evidovaných v Česku majú k dispozícii verejne prístupnú databanku, na ktorej si môžu skontrolovať stav odometra z poslednej technickej kontroly aj z tých predchádzajúcich.

Ak mechanik pri oprave alebo výmene odometra nevystaví protokol a neodovzdá ho prevádzkovateľovi resp. majiteľovi vozidla, môže dostať pokutu 50 000 Kč (vyše 1 940 eur). V prípade, že majiteľ auta neodovzdá tento protokol pri najbližšej kontrole, môže dostať sankciu až do 10 000 Kč (takmer 390 eur). A poriadna pálka hrozí za nelegálnu manipuláciu s počtom kilometrov. Fyzickej aj právnickej osobe hrozí pokuta až 500 000 Kč (vyše 19 430 eur).

„Polmiliónová sankcia hrozí každému, kto nelegálne stočil odometer. Mierime však najmä na jednotlivcov a spoločnosti, ktoré takúto činnosť vykonávajú opakovane a za peniaze,“ povedal český minister dopravy Dan Ťok. „Bežných vodičov, ktorí omylom kúpia auto so stočeným odometrom, poškodzovať nechceme. Apelujem preto na všetkých, ktorí uvažujú o kúpe ojazdeného vozidla, aby si ho dostatočne preverili,“ vyzýva minister.

V praxi sa stav odometra kontroluje najmä počas technickej alebo emisnej kontroly, no na priestupok môže prísť pri cestnej kontrole aj polície. Ak sa na STK zistí nižší počet kilometrov než pri predchádzajúcej, ide o chybu B (vážna). Majiteľ auta má na jej odstránenie 30 dní. Počas tejto lehoty musí predložiť protokol o oprave alebo výmene odometra, inak vozidlo stratí technickú spôsobilosť.

Podľa Ťoka sa Česko už roky aktívne snaží vyriešiť podvody s odometrami. Prvým krokom bola príprava databanky, ďalším zavedenie fotodokumentácie na STK a v budúcom roku sa chystajú zmeny v informačnom systéme STK, ktorý bude automaticky upozorňovať na všetky prípady nižšieho stavu odometra než pri predchádzajúcej kontrole. Priestupky síce riešia krajské úrady dopravy, no v prípade podozrenia z manipulácie s odometrom sa motoristi môžu obrátiť aj na políciu.

Článok tu.

24. mája 2019 | AUTORIDE: Chaos v Poľsku: parlament omylom zrušil tresty za stáčanie odometrov ešte skôr, než začali platiť

V Poľsku nastala chaotická situácia v legislatíve zavádzajúcej tresty za stáčanie odometrov vo výške až päť rokov väzenia. Úprava, na ktorú sa tešili všetci poctiví predajcovia jazdeniek, bola na poslednú chvíľu omylom zrušená pri hlasovaní o vyšších trestoch za sexuálne zneužívanie detí, čo je dôsledkom pedofilnej… viac

30. apríla 2019 | AUTONOVINY.SK: Za stáčanie kilometrov do basy a neustále kontroly! Nové tvrdé zákony z Poľska ovplyvnia aj Slovensko