Autobild.sk: Česko pritvrdilo v boji proti stáčaniu kilometrov

Český Senát schválil vládnu novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel na pozemných komunikáciách, ktorá od 1. októbra 2018 výrazne sprísňuje sankcie za stáčanie odometra.

Novela českého zákona o podmienkach prevádzky vozidiel, ktorá začína platiť od 1. októbra tohto roka, sprísňuje postihy za stáčanie kilometrov. Majitelia áut evidovaných v Česku majú k dispozícii verejne prístupnú databanku, na ktorej si môžu skontrolovať stav odometra z poslednej technickej kontroly aj z tých predchádzajúcich.

Ak mechanik pri oprave alebo výmene odometra nevystaví protokol a neodovzdá ho prevádzkovateľovi resp. majiteľovi vozidla, môže dostať pokutu 50 000 Kč (vyše 1 940 eur). V prípade, že majiteľ auta neodovzdá tento protokol pri najbližšej kontrole, môže dostať sankciu až do 10 000 Kč (takmer 390 eur). A poriadna pálka hrozí za nelegálnu manipuláciu s počtom kilometrov. Fyzickej aj právnickej osobe hrozí pokuta až 500 000 Kč (vyše 19 430 eur).

„Polmiliónová sankcia hrozí každému, kto nelegálne stočil odometer. Mierime však najmä na jednotlivcov a spoločnosti, ktoré takúto činnosť vykonávajú opakovane a za peniaze,“ povedal český minister dopravy Dan Ťok. „Bežných vodičov, ktorí omylom kúpia auto so stočeným odometrom, poškodzovať nechceme. Apelujem preto na všetkých, ktorí uvažujú o kúpe ojazdeného vozidla, aby si ho dostatočne preverili,“ vyzýva minister.

V praxi sa stav odometra kontroluje najmä počas technickej alebo emisnej kontroly, no na priestupok môže prísť pri cestnej kontrole aj polície. Ak sa na STK zistí nižší počet kilometrov než pri predchádzajúcej, ide o chybu B (vážna). Majiteľ auta má na jej odstránenie 30 dní. Počas tejto lehoty musí predložiť protokol o oprave alebo výmene odometra, inak vozidlo stratí technickú spôsobilosť.

Podľa Ťoka sa Česko už roky aktívne snaží vyriešiť podvody s odometrami. Prvým krokom bola príprava databanky, ďalším zavedenie fotodokumentácie na STK a v budúcom roku sa chystajú zmeny v informačnom systéme STK, ktorý bude automaticky upozorňovať na všetky prípady nižšieho stavu odometra než pri predchádzajúcej kontrole. Priestupky síce riešia krajské úrady dopravy, no v prípade podozrenia z manipulácie s odometrom sa motoristi môžu obrátiť aj na políciu.

Článok tu.

11. apríla 2019 | AutoBild: Zlodeji áut sa vynašli: Takto uniknú odhaleniu

Majiteľ čierneho hatchbacku VW Polo objavil na ulici kópiu svojho automobilu, vrátane identického evidenčného čísla. viac

9. apríla 2019 | TVNOVINY.SK: Vysnívané auto si kúpil cez inzerát. Okamžite mal problémy s políciou aj daniarmi

Kúpil si vysnívané auto z inzerátu a na krku mal daňový úrad aj políciu. To však nie je všetko. Luxusného auta sa už nevie ani len zbaviť. viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka