Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac.

Minulý rok zaznamenala polícia Slovenskej Republiky 14 013 dopravných nehôd, pričom dve hlavné príčiny nehodovosti sú nevenovanie sa riadeniu a nedodržanie rýchlostného limitu. Aj táto štatistika dokazuje, aké dôležité je dbať na pravidlá cestnej premávky. Okrem ohrozenia zdravia vám hrozia aj vysoké pokuty. V týchto krajinách radšej zložte nohu z plynu.

V Nórsku vám hrozí väzenie

Je všeobecne známe, že škandinávske krajiny sú jednými z najbezpečnejších. Nejde len o mentalitu ľudí, ktorí v nej žijú, ale aj o extrémne vysoké pokuty, ktoré by boli pre bežného Slováka likvidačné. Nórsko je jedinou krajinou, ktorá má nastavenú legislatívu tak, že za rýchlu jazdu môžete skončiť vo väzení. A to minimálne na 18 dní. Ďalšou kuriozitou je odoberanie vodičského preukazu. Na rozdiel od Slovenska, kde sa vaše definitívne odobratie preukazu rieši až v správnom konaní, v Nórsku je policajt oprávnený odobrať vám oprávnenie ihneď. V praxi to znamená, že ste nútení auto odstaviť a ísť ďalej peši. Najnižšia a najvyššia pokuta za jazdu sa pohybuje na úrovni 512 a 1156 eur.

Estónsko vás odľahčí o jeden plat

Ani v tejto krajine sa neodporúča prekračovať povolený rýchlostný limit. Do väzenia síce nepôjdete, ale výška priemernej pokuty sa nachádza vo výške takmer 500 eur.

Pri ceste cez Slovinsko radšej pomalšie

Ak cestujete do Chorvátska, práve Slovinsko môže byť váš tranzitný bod. Ich priemerné pokuty sú tretie najvyššie v celej Európe, preto odporúčame na ceste za vašou vysnívanou neskorou dovolenkou zvoľniť tempo. Tu sa priemerná suma, ktorú za rýchlu jazdu zaplatíte, pohybuje na úrovni 307 eur.

Ako to vyzerá na Slovensku

Pre ilustráciu výšky priemerných pokút uvádzame aj údaje pre Slovenskú Republiku. U nás sa pohybuje na úrovni 120 eur, čo je výrazne pod európskym priemerom. Sme devätnásta krajina v rebríčku krajín s najvyššími pokutami za rýchlosť.

Fínsko je špeciálnou kategóriou

Tabuľky hovoria jasne a Fínsko sa neradí do prvej desiatky najdrahších pokút. Dokonca je ešte pod Slovenskom. Dôvodom je, že vo Fínsku neexistuje pevný sadzobník pokút, a tak sa priemerná pokuta 73 eur vzťahuje iba na zopár obyvateľov. Tresty sa počítajú na základe platu osoby, ktorá sa priestupku dopustila. V roku 2015 sa priestupku dopustil milionár Reima Kuisla, ktorý išiel 23 km/h nad povolený limit. Orgány mu vyúčtovali pokutu vo výške 54 000 eur.

Celý článok tu.

dnes, 21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka

Colníci a polícia zadržali päť obchodníkov s jazdenými luxusnými autami, ktorí pri svojich obchodoch spôsobili štátu podľa spisu škodu bezmála štyridsať miliónov korún (v prepočte 1,56 milióna eur). Zánovné jazdenky z Nemecka skupina údajne vozila do Českej republiky niekoľko rokov. Celkom by podľa výkazov malo ísť o… viac

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom