Minulý rok zaznamenala polícia Slovenskej Republiky 14 013 dopravných nehôd, pričom dve hlavné príčiny nehodovosti sú nevenovanie sa riadeniu a nedodržanie rýchlostného limitu. Aj táto štatistika dokazuje, aké dôležité je dbať na pravidlá cestnej premávky. Okrem ohrozenia zdravia vám hrozia aj vysoké pokuty. V týchto krajinách radšej zložte nohu z plynu.

V Nórsku vám hrozí väzenie

Je všeobecne známe, že škandinávske krajiny sú jednými z najbezpečnejších. Nejde len o mentalitu ľudí, ktorí v nej žijú, ale aj o extrémne vysoké pokuty, ktoré by boli pre bežného Slováka likvidačné. Nórsko je jedinou krajinou, ktorá má nastavenú legislatívu tak, že za rýchlu jazdu môžete skončiť vo väzení. A to minimálne na 18 dní. Ďalšou kuriozitou je odoberanie vodičského preukazu. Na rozdiel od Slovenska, kde sa vaše definitívne odobratie preukazu rieši až v správnom konaní, v Nórsku je policajt oprávnený odobrať vám oprávnenie ihneď. V praxi to znamená, že ste nútení auto odstaviť a ísť ďalej peši. Najnižšia a najvyššia pokuta za jazdu sa pohybuje na úrovni 512 a 1156 eur.

Estónsko vás odľahčí o jeden plat

Ani v tejto krajine sa neodporúča prekračovať povolený rýchlostný limit. Do väzenia síce nepôjdete, ale výška priemernej pokuty sa nachádza vo výške takmer 500 eur.

Pri ceste cez Slovinsko radšej pomalšie

Ak cestujete do Chorvátska, práve Slovinsko môže byť váš tranzitný bod. Ich priemerné pokuty sú tretie najvyššie v celej Európe, preto odporúčame na ceste za vašou vysnívanou neskorou dovolenkou zvoľniť tempo. Tu sa priemerná suma, ktorú za rýchlu jazdu zaplatíte, pohybuje na úrovni 307 eur.

Ako to vyzerá na Slovensku

Pre ilustráciu výšky priemerných pokút uvádzame aj údaje pre Slovenskú Republiku. U nás sa pohybuje na úrovni 120 eur, čo je výrazne pod európskym priemerom. Sme devätnásta krajina v rebríčku krajín s najvyššími pokutami za rýchlosť.

Fínsko je špeciálnou kategóriou

Tabuľky hovoria jasne a Fínsko sa neradí do prvej desiatky najdrahších pokút. Dokonca je ešte pod Slovenskom. Dôvodom je, že vo Fínsku neexistuje pevný sadzobník pokút, a tak sa priemerná pokuta 73 eur vzťahuje iba na zopár obyvateľov. Tresty sa počítajú na základe platu osoby, ktorá sa priestupku dopustila. V roku 2015 sa priestupku dopustil milionár Reima Kuisla, ktorý išiel 23 km/h nad povolený limit. Orgány mu vyúčtovali pokutu vo výške 54 000 eur.

Celý článok tu.

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac

2. októbra 2018 | RTV: Oddnes platí na českých cestách nové pravidlo