Ani nový zákon o cestnej premávke stáčanie odometrov neodstráni

Nové opatrenie v sebe reflektuje nariadenia a predpisy Európskej únie. Stále však umožňuje stáčanie fyzickým osobám, ktoré nie sú podnikatelia. Trestá iba právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov. Aj napriek mnohým pozitívnym bodom, ktoré zákon obsahuje, nerieši problematiku stáčania komplexne a podporuje rozvoj tzv. šedého trhu so stočenými  automobilmi.

Zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov má nahradiť súčasný zákon č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorý bol novelizovaný už devätnásťkrát.

Nové nariadenie zavádza zriadenie registra prevádzkových záznamov vozidiel, do ktorého sa zapisuje stav odometra v rôznych životných situáciách prevádzky vozidla. Hodnoty odometra a ďalšie informácie budú zaznamenávané napríklad pri technických aj emisných kontrolách, kontrolách originality, opravách, predaji, evidenčných zmenách vozidiel, haváriách či obhliadkach vozidiel z dôvodu poistnej udalosti. Zákon zároveň počíta s tým, že záznamy z registra sa pri zmene evidencie vozidla do iného štátu budú poskytovať prostredníctvom medzinárodného informačného systému vozidiel. Z nariadenia však nevyplýva či bude vstup do databázy verejný alebo nie.

„Zriadenie registra a jeho napojenie na  medzinárodný informačný systém hodnotíme veľmi pozitívne. Je to zmena, ktorú dlhodobo presadzujeme. Zároveň však dúfame, že prístup bude verejný, inak by motoristi aj naďalej kupovali mačku vo vreci,“hodnotí opatrenie predseda združenia SOVA Július Petrus.

Ďalšou medzerou zákona je, že z neho nevyplýva, či je možné odometer stočeného automobilu uviesť do správneho stavu tzv. oprávnenou manipuláciou a beztrestne ho ponúkať na trhu. „Táto informácia je zásadná pre veľké množstvo predávajúcich, ktorí boli podvedení a kúpili si automobil so stočeným odometrom. Bez nej hodnota automobilu rapídne klesá a takéto vozidlo sa stáva  pre majiteľa - podnikateľa úplne nepredajným,“ vysvetľuje Petrus.

„V zákone zaznamenávame viaceré pozitívne momenty, ale naďalej nám v ňom chýba komplexné riešenie problému stáčania odometrov, bez ktorého podľa nás nie je možné tento problém odstrániť. Pokutovanie právnických a fyzických osôb – podnikateľov Slovenskou obchodnou inšpekciou nestačí. Z praxe vieme, že podnikavci a podvodníci vedia tento postih obísť a stočené autá predávajú ďalej. Zákon by mal zaviesť trestnosť stáčania pre všetkých bez výnimky, tak ako je tomu napríklad v Belgicku,“hovorí predseda združenia SOVA Július Petrus.

Podľa serveru podkapotou.sk by súvisiaca úprava Jednotného informačného systému v cestnej doprave mala stáť 1,8 milióna eur. Ministerstvo dopravy má tieto peniaze zabezpečené vo svojom rozpočte na tento rok. Ministerstvo vnútra SR bude potrebovať v rokoch 2018 až 2020 zhruba 6 mil. eur na úpravu informačného systému evidencie vozidiel, ako aj dopravných nehôd a centrálnej evidencie správnych deliktov a priestupkov. Táto suma sa vzťahuje aj na údržbu existujúcich kontrolných zariadení na vykonávanie cestných technických kontrol a nákupu novej techniky vrátane nárastu miezd. Potrebná suma zatiaľ nie je zabezpečená v rozpočte.

Navrhovaná účinnosť nariadenia je pre jednotlivé časti 1. marca a 20. mája 2018, vzhľadom na povinnú transpozíciu smerníc EÚ, a 1. januára 2020 z dôvodu zmeny informačných systémov.

včera, 25. apríla 2018 | iDnes.cz: Podvodníci sú pri stáčaní jazdených áut čoraz trúfalejší

Pretáčanie tachometrov ojazdených áut neustupuje. Počas prvého štvrťroka sa v Česku ponúkalo ma predaj 42 percent ojazdených áut so zmanipulovaným počtom ojazdených kilometrov. Vyplýva to zo štatistík spoločnosti Cebia, ktorá sa zaoberá overovaním pôvodu ojazdených vozidiel. viac

10. apríla 2018 | Autobild.sk: Nový zákon: Pribudnú zákazy a tvrdšie postihy

V podstate každý zákon prináša aj sankcie. Výnimkou nie je ani nový zákon o podmienkach prevádzky vozidiel. Pozreli sme na novinky, ktoré priniesol. Zákazov pre vodičov pribudlo. Mimoriadne tvrdé tresty budú napríklad za demontáž filtra pevných častíc. viac

5. marca 2018 | Korzar.sk: Majiteľa autobazáru odsúdili za spreneveru a podvod

Vlastníci vozidiel peniaze za svoje autá nedostali. Okresný súd Košice II sa minulý týždeň zaoberal prípadom Košičana, obvineného z pokračujúcich zločinov sprenevery a prečinu podvodu. Ide o Radoslava K. (43), majiteľa Willis autobazáru na ulici Nižné Kapustníky. Od októbra 2016 do augusta 2017 trávil čas vo väzbe. viac

27. februára 2018 | Záujemcovia o jazdenky pozor! Podvodné inzeráty na jazdenky stále nie sú minulosťou

U nás a aj v Českej republike sa stále nepodarilo zastaviť podvody s inzerátmi, v ktorých podvodníci ponúkajú zdanlivo výhodné vozidlá. Na jeden taký prípad upozornil spotrebiteľ české združenie SOVA, o ďalších informovali české a slovenské médiá. viac

14. februára 2018 | Autobild.sk: Nenaleťte falošnému policajtovi!

Dunajskostredskí policajti vyšetrujú prípad falošného policajta, ktorý na ich teritóriu zastavuje vodičov a žiada od nich pokutu za priestupok. viac