Ani nový zákon o cestnej premávke stáčanie odometrov neodstráni

Nové opatrenie v sebe reflektuje nariadenia a predpisy Európskej únie. Stále však umožňuje stáčanie fyzickým osobám, ktoré nie sú podnikatelia. Trestá iba právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov. Aj napriek mnohým pozitívnym bodom, ktoré zákon obsahuje, nerieši problematiku stáčania komplexne a podporuje rozvoj tzv. šedého trhu so stočenými  automobilmi.

Zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov má nahradiť súčasný zákon č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorý bol novelizovaný už devätnásťkrát.

Nové nariadenie zavádza zriadenie registra prevádzkových záznamov vozidiel, do ktorého sa zapisuje stav odometra v rôznych životných situáciách prevádzky vozidla. Hodnoty odometra a ďalšie informácie budú zaznamenávané napríklad pri technických aj emisných kontrolách, kontrolách originality, opravách, predaji, evidenčných zmenách vozidiel, haváriách či obhliadkach vozidiel z dôvodu poistnej udalosti. Zákon zároveň počíta s tým, že záznamy z registra sa pri zmene evidencie vozidla do iného štátu budú poskytovať prostredníctvom medzinárodného informačného systému vozidiel. Z nariadenia však nevyplýva či bude vstup do databázy verejný alebo nie.

„Zriadenie registra a jeho napojenie na  medzinárodný informačný systém hodnotíme veľmi pozitívne. Je to zmena, ktorú dlhodobo presadzujeme. Zároveň však dúfame, že prístup bude verejný, inak by motoristi aj naďalej kupovali mačku vo vreci,“hodnotí opatrenie predseda združenia SOVA Július Petrus.

Ďalšou medzerou zákona je, že z neho nevyplýva, či je možné odometer stočeného automobilu uviesť do správneho stavu tzv. oprávnenou manipuláciou a beztrestne ho ponúkať na trhu. „Táto informácia je zásadná pre veľké množstvo predávajúcich, ktorí boli podvedení a kúpili si automobil so stočeným odometrom. Bez nej hodnota automobilu rapídne klesá a takéto vozidlo sa stáva  pre majiteľa - podnikateľa úplne nepredajným,“ vysvetľuje Petrus.

„V zákone zaznamenávame viaceré pozitívne momenty, ale naďalej nám v ňom chýba komplexné riešenie problému stáčania odometrov, bez ktorého podľa nás nie je možné tento problém odstrániť. Pokutovanie právnických a fyzických osôb – podnikateľov Slovenskou obchodnou inšpekciou nestačí. Z praxe vieme, že podnikavci a podvodníci vedia tento postih obísť a stočené autá predávajú ďalej. Zákon by mal zaviesť trestnosť stáčania pre všetkých bez výnimky, tak ako je tomu napríklad v Belgicku,“hovorí predseda združenia SOVA Július Petrus.

Podľa serveru podkapotou.sk by súvisiaca úprava Jednotného informačného systému v cestnej doprave mala stáť 1,8 milióna eur. Ministerstvo dopravy má tieto peniaze zabezpečené vo svojom rozpočte na tento rok. Ministerstvo vnútra SR bude potrebovať v rokoch 2018 až 2020 zhruba 6 mil. eur na úpravu informačného systému evidencie vozidiel, ako aj dopravných nehôd a centrálnej evidencie správnych deliktov a priestupkov. Táto suma sa vzťahuje aj na údržbu existujúcich kontrolných zariadení na vykonávanie cestných technických kontrol a nákupu novej techniky vrátane nárastu miezd. Potrebná suma zatiaľ nie je zabezpečená v rozpočte.

Navrhovaná účinnosť nariadenia je pre jednotlivé časti 1. marca a 20. mája 2018, vzhľadom na povinnú transpozíciu smerníc EÚ, a 1. januára 2020 z dôvodu zmeny informačných systémov.

27. novembra 2018 | Aktuality.sk: Špekulant skúsil nový trik. Ľudia majú problém dostať sa k autu aj peniazom

Mladík z Trenčína použil trik s platbou za auto. V skutočnosti sa rodiny nedočkali peňazí za vozidlá, ktoré predali. Tie skončili rýchlo v rukách nových majiteľov. viac

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac