Aktuality.sk: Špekulant skúsil nový trik. Ľudia majú problém dostať sa k autu aj peniazom

Mladík z Trenčína použil trik s platbou za auto. V skutočnosti sa rodiny nedočkali peňazí za vozidlá, ktoré predali. Tie skončili rýchlo v rukách nových majiteľov.

„Združenie SOVA dlhodobo upozorňuje na riziká, ktoré nesie kúpa či predaji auta na ulici. Za dobu našej činnosti sme sa stretli s množstvom rôznych podvodov a môžem konštatovať, že nápaditosť a drzosť niektorých podvodníkov nás ešte stále dokáže prekvapiť. Kým budú ľudia aj naďalej tak dôverčiví a neobozretní, tak sa s podobnými prípadmi budeme aj naďalej stretávať,“ komentuje predseda združenia SOVA Július Petrus článok Aktualít.

Keď sa manželský pár zo Spišskej Novej Vsi dozvedel radostnú novinu, že čaká tretie dieťa, rozmýšľal, či nezmení auto. „Manžel sa rozhodol, že ho predá. Chceli sme niečo lacnejšie a praktickejšie,“ začína príbeh mamička, ktorej rodina prišla o Škodu Octavia. Peniaze z jej predaja nikdy nevidela a dnes už má len malú nádej, že sa domôže spravodlivosti.

Na inzerát o ponúkanej škodovke zareagoval mladík z Trenčína. Na prvé dohodnuté stretnutie však neprišiel. Neskôr sa ozval, že mal autonehodu a nemohol ani rozprávať. Od rodiny chcel, aby mu auto podržala. Druhé stretnutie si už dohodli rovno pred dopravným inšpektorátom v Spišskej Novej Vsi.

„Pán Š. vybral svoju vlastnú zmluvu, v ktorej vypísal všetky potrebné náležitosti vrátane čísla účtu, mena či VIN čísla,“ opisuje poškodený pár pre Aktuality.sk. Auto si poobzeral, vychvaľoval, ale nešiel ani na dohodnutú skúšobnú jazdu. Tvrdil, že všetko je v poriadku.

Peniaze na účet poslal len akože

Keď si predávajúci prezeral zmluvu, mladík z Trenčína začal všetko zahovárať s tým, že sa ponáhľa do Bratislavy. Pred podpísaním zmluvy prišla reč na peniaze. Poškodený hovorí, že  mladík pred jeho očami prevod na účet len simuloval.

V mobilnej aplikácii zadal číslo účtu aj dohodnutú sumu. Platbu dal potvrdiť a následne sa objavil nápis, že platba sa spracováva. Spišskonovovešťan bol spokojný, že „platba je už na ceste“. Dohodnuté peniaze však neprišli ani na druhý, tretí či štvrtý deň… Kupujúci ich neposlal doteraz.

Podľa informácií Aktuality.sk polícia v uplynulých týždňoch riešila najmenej štyri podobné prípady: v Spišskej Novej Vsi, v Malackách, v Banskej Bystrici a aj v Turčianskych Tepliciach, kde podozrivého napokon zadržali.

Špekulant je už vo väzbe

„Môžem potvrdiť, že jeden prípad vami opísaným modusom operandi (štýlom) polícia v Martine vyšetruje. Vyšetrovateľ už v tejto veci vzniesol obvinenie konkrétnej osobe a táto je stíhaná väzobne. Vo veci naďalej prebiehajú procesné úkony,“ tvrdí žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Aj v Banskej Bystrici evidujú zatiaľ jeden takýto prípad, potvrdila nám krajská policajná hovorkyňa Petra Kováčiková. „Vedieme trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu, v tomto prípade bolo z uvedeného prečinu vznesené obvinenie jednej osobe. Banskobystrickým kriminalistom sa podarilo vozidlo v krátkom čase aj vypátrať a zaistiť,“ doplnila s tým, že išlo o pracovný stroj.

Prípad s podobným scenárom riešia aj policajti z útvarov bratislavskéko krajského policajného riaditeľstva. Pre Aktuality.sk to potvrdila Veronika Slamková. Policajný vyšetrovateľ podľa jej slov začal trestné stíhanie pre trestný čin podvodu, ku ktorému malo prísť 25. októbra v Malackách.

„Obvinenie konkrétnej osobe doposiaľ vznesené nebolo. Vyšetrovanie tohto prípadu naďalej pokračuje, v danej veci sú vykonávané všetky potrebné úkony s cieľom jej náležitého objasnenia. Vzhľadom na štádium trestného konania bližšie informácie v súčasnosti nie je možné poskytnúť,“ doplnila.

Celý článok nájdete na webe Aktuality.sk.

11. apríla 2019 | AutoBild: Zlodeji áut sa vynašli: Takto uniknú odhaleniu

Majiteľ čierneho hatchbacku VW Polo objavil na ulici kópiu svojho automobilu, vrátane identického evidenčného čísla. viac

9. apríla 2019 | TVNOVINY.SK: Vysnívané auto si kúpil cez inzerát. Okamžite mal problémy s políciou aj daniarmi

Kúpil si vysnívané auto z inzerátu a na krku mal daňový úrad aj políciu. To však nie je všetko. Luxusného auta sa už nevie ani len zbaviť. viac

26. marca 2019 | TV JOJ: Pozor na dovoz áut z Nemecka!

Majitelia starších vozidiel dostávajú v Nemecku príspevok na kúpu nového, takzvané šrotovné, a staré autá sa snažia predať za čo najviac peňazí. Keď však slovenský majiteľ dovezie takéto vozidlo na Slovensko, narazí na zásadný problém. viac

21. marca 2019 | Pravda.sk: Pozor! Na Slovensko mieria autá určené do šrotu. Nenechajte sa nachytať

V poslednom čase sa podľa spoločnosti Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel, množia prípady dovozu ojazdených áut z Nemecka, ktoré sú v skutočnosti určené na recykláciu. Upozorňuje, že tieto autá nemôžu byť znovu prihlásené, a teda ani využívané na Slovensku. Ide o podvod. viac

8. marca 2019 | Novinky.cz: Česká polícia obvinila päticu z daňových podvodov pri dovoze luxusných jazdeniek z Nemecka