24hodín: Europoslanci chcú zákon proti stáčaniu kilometrov v ojazdených autách

Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval Európsku komisiu, aby v priebehu 12 mesiacov predložila legislatívny návrh s opatreniami proti manipulácii s odometrami, s počítadlami najazdených kilometrov v automobiloch.

Europoslanci chcú zároveň presadiť zriadenie vnútroštátnych registrov prejazdených kilometrov a možnosť, aby bol k týmto údajom prístup aj zo zahraničia. To pomôže záujemcom o kúpu ojazdených automobilov, aby mali možnosť si overiť skutočný stav počítadla kilometrov bez ohľadu na to, v ktorom členskom štáte bolo vozidlo pred možným nákupom registrované.

Spravodajca uznesenia, nemecký europoslanec Ismail Ertug, v tejto súvislosti upozornil na údaje, podľa ktorých od päť do 12 percent ojazdených automobilov predaných vo vnútri EÚ a 30 až 50 percent vozidiel z tretích krajín predaných na trhoch Únie malo pretočené kilometre.

"Toto uznesenie získalo širokú zhodu, a to najmä pri potrebe zaviesť vnútroštátne databázy najazdených kilometrov s cezhraničnou výmenou údajov," vyhlásil Ertug. Spresnil, že Európska komisia vyjde v ústrety EP a pripraví legislatívny návrh, ročne by to európskej ekonomike mohlo ušetriť šesť až deväť miliárd eur, obnoviť dôveru spotrebiteľov v trh s ojazdenými vozidlami a tiež zvýšiť bezpečnosť na cestách.

Za uznesenie hlasovalo 577 poslancov, 32 boli proti a 19 sa zdržali hlasovania.

Údaje z odometrov by mali byť podľa poslancov povinne zaznamenávané pri každej pravidelnej technickej kontrole vozidla, pri každej vykonanej prehliadke a pri každom type údržby či opravy a servisnej službe už od prvej registrácie vozidla.

Poslanci v uznesení pripomenuli situáciu z Belgicka a Holandska, kde sa údaje z odometrov zhromažďujú pri každej údržbe, servise, oprave a periodickej prehliadke vozidiel, čím sa takmer podarilo odstrániť podvody spojené s pretáčaním kilometrov v autách.

Komisia by podľa poslancov mala monitorovať, ako výrobcovia automobilov uplatňujú prvky ochrany pred neoprávnenými zásahmi do odometrov.

EP pripomenul, že manipulácia s odometrami je zakázaná v 26 členských štátoch EÚ, ale trestným činom je iba v šiestich z nich. Poslanci preto vyzvali ostatné členské štáty, aby neoprávnené zásahy do počítadiel kilometrov preklasifikovali na trestný čin.

Keďže ide o legislatívne uznesenie, Európska komisia má povinnosť vypracovať legislatívny návrh alebo musí zdôvodniť, prečo to nepovažuje za potrebné.

Celý článok tu.

27. novembra 2018 | Aktuality.sk: Špekulant skúsil nový trik. Ľudia majú problém dostať sa k autu aj peniazom

Mladík z Trenčína použil trik s platbou za auto. V skutočnosti sa rodiny nedočkali peňazí za vozidlá, ktoré predali. Tie skončili rýchlo v rukách nových majiteľov. viac

8. novembra 2018 | TOPSPEED.SK: Dokázala stáčenie, no polícia odkázala, že “skutok sa nestal”

Tento príbeh sa nestal sa nikomu, koho poznáme. Prevzali sme ho celý zo stránky overenie-vozidla.sk. Názov je skutočne výstižný: Dokázala stáčenie km, ale polícia jej odkázala “skutok sa nestal”. Známa fráza na konci titulku, nemyslíte? Ťažko povedať, či ide o promo článok danej stránky. No zdá sa, že sa vec… viac

8. novembra 2018 | Autobild: Stočil auto o 350 000 km: Konečne tvrdý trest

Manipulácia s odometrami patrí medzi najväčšie nešváry súčasného trhu s jazdenkami. V niektorých prípadoch nájazd vizuálne klesne o státisíce km! Zdá sa, že mimo EÚ už s týmito podvodníkmi stratili nervy. viac

31. októbra 2018 | TOPSPEED.SK: Neuveriteľná spoveď poľského kšeftára s jazdenkami!

Kúpiť dobre jazdené auto je umenie. Kto si tým prešiel, vie, o čom hovorím. Kúpiť dobré jazdené auto zo zahraničia? Myslíte si, že to je ľahké? Že to vami vysnívané auto na vás niekde čaká v suchej garáži? Nevravím, že to nie je možné, že sa to nedá... Pár prípadov sa nájde. Včera zverejnili spoveď poľského kšeftára, ako sa robí… viac

23. októbra 2018 | Auto.sk: Radi jazdíte rýchlo? V týchto európskych krajinách sú najprísnejšie tresty

Porušovanie pravidiel cestnej premávky by nemalo byť tolerované nikde. Ohrozovanie ostatných rýchlou jazdou je nebezpečné pre všetkých. V týchto krajinách si za rýchlu jazdu zaplatíte najviac. viac