24hodín: Europoslanci chcú zákon proti stáčaniu kilometrov v ojazdených autách

Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval Európsku komisiu, aby v priebehu 12 mesiacov predložila legislatívny návrh s opatreniami proti manipulácii s odometrami, s počítadlami najazdených kilometrov v automobiloch.

Europoslanci chcú zároveň presadiť zriadenie vnútroštátnych registrov prejazdených kilometrov a možnosť, aby bol k týmto údajom prístup aj zo zahraničia. To pomôže záujemcom o kúpu ojazdených automobilov, aby mali možnosť si overiť skutočný stav počítadla kilometrov bez ohľadu na to, v ktorom členskom štáte bolo vozidlo pred možným nákupom registrované.

Spravodajca uznesenia, nemecký europoslanec Ismail Ertug, v tejto súvislosti upozornil na údaje, podľa ktorých od päť do 12 percent ojazdených automobilov predaných vo vnútri EÚ a 30 až 50 percent vozidiel z tretích krajín predaných na trhoch Únie malo pretočené kilometre.

"Toto uznesenie získalo širokú zhodu, a to najmä pri potrebe zaviesť vnútroštátne databázy najazdených kilometrov s cezhraničnou výmenou údajov," vyhlásil Ertug. Spresnil, že Európska komisia vyjde v ústrety EP a pripraví legislatívny návrh, ročne by to európskej ekonomike mohlo ušetriť šesť až deväť miliárd eur, obnoviť dôveru spotrebiteľov v trh s ojazdenými vozidlami a tiež zvýšiť bezpečnosť na cestách.

Za uznesenie hlasovalo 577 poslancov, 32 boli proti a 19 sa zdržali hlasovania.

Údaje z odometrov by mali byť podľa poslancov povinne zaznamenávané pri každej pravidelnej technickej kontrole vozidla, pri každej vykonanej prehliadke a pri každom type údržby či opravy a servisnej službe už od prvej registrácie vozidla.

Poslanci v uznesení pripomenuli situáciu z Belgicka a Holandska, kde sa údaje z odometrov zhromažďujú pri každej údržbe, servise, oprave a periodickej prehliadke vozidiel, čím sa takmer podarilo odstrániť podvody spojené s pretáčaním kilometrov v autách.

Komisia by podľa poslancov mala monitorovať, ako výrobcovia automobilov uplatňujú prvky ochrany pred neoprávnenými zásahmi do odometrov.

EP pripomenul, že manipulácia s odometrami je zakázaná v 26 členských štátoch EÚ, ale trestným činom je iba v šiestich z nich. Poslanci preto vyzvali ostatné členské štáty, aby neoprávnené zásahy do počítadiel kilometrov preklasifikovali na trestný čin.

Keďže ide o legislatívne uznesenie, Európska komisia má povinnosť vypracovať legislatívny návrh alebo musí zdôvodniť, prečo to nepovažuje za potrebné.

Celý článok tu.

11. februára 2019 | Topspeed.sk: Kúpili ste stočené auto? Ako sa určuje výška škody?

Dozvedeli ste sa, že ste kúpili ojazdené stočené auto? Chcete podať trestné oznámenie? Ako sa určuje škoda, ktorá vám kúpou takého auta vznikla? Doteraz existovali v podstate 2 spôsoby. Avšak začiatkom januára v záujme jednotného uplatňovania zákonov bolo vydané stanovisko generálneho prokurátora, ktoré sa priamo dotýka problematiky… viac

1. februára 2019 | Markíza: Má podozrenie, že na aute z bazáru sú stočené kilometre

Večná dilema, ktorá trápi mnoho ľudí, uvažujúcich o kúpe auta, nové alebo jazdené. A keď sa už človek rozhodne pre takzvanú jazdenku, prichádzaj ďalšia dilema, súkromný inzerát, či autobazár. Kde máme lepšiu garanciu, že nekúpime mačku vo vreci? Mário z našej reportáže si myslel, že spravil všetko, čo mal, aby ho na aute, ktoré je… viac

31. januára 2019 | TOPSPEED.sk: Zlodejom odolali len 3 autá z 240 testovaných s bezkľúčovým vstupom