Slovensku hrozí zaplavenie dovozovými autami, ktoré by mali byť zničené

V dôsledku novej vlny šrotovného, ktoré zavádzajú v Nemecku, môže dôjsť k nelegálnemu prílevu starých áut na slovenský trh. Ak nemeckí vodiči vymenia svoje staré auto na naftu za nové, dostane zľavu od dvoch tisíc do desať tisíc eur. Podmienkou je, že staré auto spĺňalo emisnú normu 4 alebo nižšiu.

Cieľom nemeckej vlády je zníženie množstva emisií v cestnej doprave a hlavne vo veľkých mestách. Tieto kroky však môžu výrazne ohroziť slovenský trh s ojazdenými autami. Zo skúseností SOVA vyplýva, že pri takomto type akcií, sa vždy nájdu „podnikavci“, ktorí z nastanej situácie vyťažia a autá, ktoré sa mali byť zničené vyvezú smerom na východ, teda aj k nám.

Staré, v Nemecku vyradené automobily sa tak môžu čoskoro začať objavovať na slovenskom trhu. Túto hrozbu podporuje aj zníženie poplatkov za prihlásenia auta zo zahraničia, ktoré na Slovensku začalo platiť.

Kúpou takéhoto vozidla vodiči prispievajú k znečisťovaniu životného prostredia, nárastu veku vozového parku u nás, ale vystavujú aj sami seba riziku zabavenia. Totižto, ak sa s takýmto vozidlom vydajú na cestu do Nemecka a zastaví ich polícia, ktorá zistí, že auto malo byť zošrotované, tak príde k jeho zabaveniu. Stratia tak auto aj investované peniaze.

Celý článok nájdete tu.

Autá musia byť chránené proti stáčaniu kilometrov

Európska únia nariadila výrobcom zabudovať do nových modelov ochranu proti stáčaniu kilometrov. Zatiaľ nevedno, ako má ochrana vyzerať ani ako sa bude jej funkčnosť preverovať.

Manipulácie s odometrami sú rozšíreným neduhom v celej Európe. Podľa údajov nemeckej polície až tretina ojazdených vozidiel, čiže približne dva milióny, sa predáva so stočenými kilometrami s cieľom dosiahnuť vyššiu predajnúcenu. V priemere tak kupci zaplatia zhruba o 3 000 eur viac.

Tomu má zabrániť nová európska smernica o typovom schvaľovaní. 

Celý článok nájdete tu.

prirucka

Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 
 

Bezpodmienečne požadujte

Novinkou je, že kontrolu vydaného osvedčenia o evidencii časť I si môže urobiť každý už aj doma. Je k tomu potrebné nainštalovať čítačku čipových kariet. Tú je možné kúpiť v špecializovaných predajniach. Pomocou tejto čítačky je možné skontrolovať pravosť údajov na osvedčení o evidencii časť I, ako aj pravosť údajov na elektronickom čipe. Všetky potrebné informácie, ako aj inštalačné súbory pre spustenie aplikácie na kontrolu a čítanie tohto evidenčného dokladu, sú zverejnené na webovej stránke http://www.minv.sk/?vzory-dokladov-evidencia-vozidiel. Taktiež je dostupná aj jednoduchá príručka tejto aplikácie.

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk