Inzeráty ponúkajú lacné autá, ale je to len podvod!

Mnoho záujemcov o jazdené auto smeruje svoj záujem do zahraničia. Hľadajú skvele zachované a zároveň lacné autá. Nakoniec sa im však môže celý obchod neúmerne predražiť.

Na nemeckých internetových portáloch mobile.de a autoscout24.de sa v poslednej dobe objavujú inzeráty, ktoré lákajú svojou výhodnosťou. Vyzerajú síce dôveryhodne, ale vyvarujte sa predovšetkým inzerátom ktoré vysvetľujú nízku cenu auta tým, že majiteľ vozidlo zdedil, alebo je jeho majiteľom, avšak dostal neskutočne výhodnú pracovnú ponuku a potrebuje auto narýchlo vymeniť za vozidlo s ľavostranným riadením za pravostranné. Pri rýchlom jednaní zašle auto kupujúcemu na vlastné náklady cez overenú prepravnú spoločnosť. Potom so zákazníkom začne komunikovať práve prepravná firma a požaduje zaplatenie časti kúpnej ceny ako záruku. Požiadavku potvrdí aj predávajúci, sľubuje tiež 14 dní na možnú výmenu auta. Čiastku požadujú previesť prostredníctvom Western Union na meno fyzickej osoby, ktorá je údajne zástupcom prepravnej spoločnosti. Pokiaľ však spotrebiteľ zaplatí, potom už čiastku, často v tisíckach eur, a ani auto nikdy neuvidí. Prepravná firma totiž často vôbec neexistuje a jedná sa len o webové stránky, kde sú všetky informácie (telefónne čísla, adresy) iba vymyslené. Alebo podvodníci parazitujú na dobrej povesti serióznych prepravcov a použijú všetky ich iniciály, samozrejme okrem zástupcu firmy, či čísla účtu.

Podvodníkmi sú často riadne organizované gangy, ktoré sa špecializujú na okrádanie ľudí z celej EÚ. Ponúkané autá sú len fotky cudzích vozidiel z internetu, často aj s kópiami dokladov, ktoré sú však sfalšované. Dokonca boli zaznamenané aj prípady, keď podvodník v rámci získania dôvery záujemca priložil aj svoj pas, samozrejme tiež falzifikát. Keď podvedení záujemcovia o výhodnú kúpu zistia, že naleteli, nemajú ani auto a ani financie. Po nahlásení na políciu rýchlo zisťujú, že ich už ani nikdy neuvidia. Tieto zločinecké skupiny totiž operujú na území celej EÚ, rýchlo sa premiestňujú, svoje „obchody“ riešia iba cez internet a iba vo verejných internetových kaviarňach, čo ich robí takmer nepolapiteľnými. Jedinou možnosťou ako sa brániť tak zostáva len pravidlo: „Nikdy neposielať peniaze vopred!" Hlavne u vozidiel z Nemecka je dobré uistiť sa, že predávajúci vlastní vozidlo niekoľko rokov a nejedná sa o priekupníka, či iného podvodníka.           Viac tu.

Ako sa nenechať oklamať pri kúpe ojazdeného auta?

 

"Hlavným príznakom týchto ponúk býva nízka cena, či nízky počet najazdených kilometrov. Môže ísť tiež o havarované vozidlo, či odcudzené vozidlo. Dôvodom nízkej ceny môže byť aj exekúcia, respektíve iný vlastník," upozorňuje hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Napríklad skutočne podozrivé je, keď za niekoľkoročného bavoráka zaplatíte skoro toľko ako za desaťročnú škodovku.                        Viac tu.

 

Predávame auto

 

Chcete predať auto? Určite si prečítajte rozhovor s dopravným konzultantom Marošom Paleschom o rizikách predaja auta.      Viac tu.

 

Pokuty za rýchlosť a parkovanie budú platiť majitelia áut

 

Už budúci rok by mohli byť za dopravné priestupky zodpovední vlastníci alebo držitelia vozidiel. Malo by to platiť ale len v prípade, keď sa budú vodiči chcieť vyhnúť trestu za porušenie dopravných predpisov výhovorkou na osobu blízku. Ak by vlastník vozidla nechcel platiť pokutu za vodiča, ktorý spáchal priestupok, bude ho musieť prezradiť.    Viac tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 KONTROLA TECHNICKÉHO STAVU:
• Porovnajte veľkosť škár (medzier) medzi jednotlivými časťami karosérie – diely musia lícovať a škáry medzi nimi musia byť rovnako široké.
• Skontrolujte, či lak na skrutkách, ktoré spojujú jednotlivé časti karosérie nie je poškodený. Ak sú poškriabané, svedčí to o výmene alebo oprave daného dielu.
    Originálne spoje a tmelenie karosérie
• Skontrolujte spoje, tie sa v továrni prekrývajú plastovým tmelom, ktorý chráni karosériu pred zatekaním a nečistotani. Po oprave už spoje nie je možné uviesť do pôvodného stavu, tmel je hrboľatý, nepravidelný a často je vytvorený z iného materiálu.
• Otvorte motorový a batožinový priestor a nebojte sa odstrániť všetky koberce, kryty aj rezervné koleso, aby ste čo najlepšie videli vnútorné spoje karosérie a skelet. Pokračujte na všetkých častiach auta. Kontrolujte obe strany zároveň a vzájomne ich porovnávajte. Spoje sú strojové, preto by malo byť všetko symetrické.
 
Príručku nájdete tu.

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk