Zákaz pretočených tachometrov: zúfalí vodiči a autobazáre

 

Na združenie SOVA sa začínajú obracať vydesení ľudia, ktorí pri pokuse o predaj svojich áut zistili že sú stočené, a preto nepredajné. Nie je to iba problémom firiem ako sa nám snažili podsúvať autori zákona. Naši čitatelia, ktorí ani netušili o tom že majú stočené autá, sa na nás obracajú so žiadosťami o pomoc a radu. Novela zákona ich pripravila o možnosť predať svoje vozidlá do autobazárov, ktoré zo zákona nesmú od 1. marca predávať stočené vozidlá, a to pod hrozbou vysokých pokút alebo zákazu činnosti.

 

Náš čitateľ Peter nám napísal: „ Rozhodol som sa predať svojho Golfa až po niekoľkomesačnom rozhodovaní, keď som konečne pripustil, že je do rodiny potrebné niečo väčšie a novšie. Auto som kupoval ešte za slobodna od známeho, už vtedy malo cez 150 tisíc kilometrov. Po 5 rokoch pravidelného jazdenia má cez 220 tisíc. Chcel som ho predať do AAA, kvôli hotovosti, výkupák ma však odpálkoval, že auto má už najazdené cez 300 tisíc a že ho nekúpia, lebo je stočené.

Skúšal som aj v iných bazároch, ale všade rovnako. Po toľkých rokoch už asi nemá zmysel niečo reklamovať, ale čo mám teraz robiť. Kvôli novému zákonu mi už auto nikde nevykúpia v bazáre a ja osobne naozaj nemám čas a ani nervy predávať ho niekde v inzercii. Hotovosť som chcel použiť ako akontáciu na niečo väčšie a novšie pre rodinu.“

 

Rovnako sa na nás obracajú aj firmy: „Pred rokom sme do firmy kúpili ojazdenú dodávku. Keď sme ju vo februári tohto roka ju chceli predať autobazáru, tak nám ju odmietli odkúpiť s tým, že má pretočené kilometre a od 1.3. takto autá nemôžu predávať a odkázali ma na stránku stkonline.sk.

Po prečítaní článkov, aj na vašej stránke som zistil, že máme nepredajné auto. Čo môžem ďalej podniknúť? Mám jednu nepotrebnú nepredajnú dodávku, v ktorej sú nemalé peniaze, a ako právnická osoba ju nemôžem predať, lebo sa dopustím podľa všetkého trestného činu... Veď ja som ju nestočil!?“ Viac nájdete tu.

Muž naletel podvodníkom

 

Polícia obvinila najmenej v dvoch prípadoch mužov z podvodu na internetových bazároch. Dvojica mužov si zverejnila na internetovej stránke ,,bazos. sk" inzerát, prostredníctvom ktorého ponúkali na predaj ojazdené auto. Mitsubishi L 200, 4x4, vyrobené v roku 2001, inzerovali v novembri 2015 za sumu 1600 eur a v prípade záujmu o prihlásenie auta, žiadali navyše 420 eur.

Na ich ponuku zareagoval telefonicky 39-ročný muž z okresu Trnava. S predávajúcim sa cez telefón dohodli na zálohe tisíc eur. Podmienkou pre rezerváciu bol aj prevod peňazí na účet predajcu, ktorý prebehol ešte v ten istý deň. Po transakcii dostal poškodený krátku mobilnú správu, že záloha bola prijatá, ale viac sa mu s predávajúcimi nedarilo skontaktovať.

Na viaceré výzvy muža nereagovali a sľúbenú zálohu nevrátili. Dvaja muži vo veku 34 a 35 rokov z okresu Malacky sú podozriví z prečinu podvodu. Podobný prípad riešia aj policajti z Piešťan a Leopoldova.

Obaja obvinení už boli v minulosti za internetové podvody odsúdení a potrestaní. Teraz im hrozí strata slobody až na dva roky.                   Celý článok nájdete tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 
Testovacia jazda- Skontrolujte nasledujúce časti auta.
 
- Zbiehavosť
Na rovnom úseku dajte počas jazdy na chvíľku ruky z volantu – uvidíte, či auto „nezahýba“ do strán. To isté skúste pri zvyšovaní a znižovaní rýchlosti.
 - Brzdy
Účinnosť bŕzd overíte pri prudkom brzdení z vysokej rýchlosti. Ak sa ozvú neobvyklé zvuky alebo dokonca údery či vibrácie, tak očakávajte veľkú investíciu do opravy. Dôležité je zistiť, či brzdy „nevädnú“, teda či sa pri opakovanom brzdení neznižuje ich účinnosť. Na rovnom úseku uvoľnite na chvíľu volant a brzdite. Ak auto „nedrží stopu“, tak na vine sú zlé brzdy, uchytenie náprav, nesprávna geometria zavesenia kolies alebo ojazdené pneumatiky.
 

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk