Automobilky napomáhajú podvodníkom mlčaním

 

Kto iný než autorizovaný servis by vám mohol pomôcť dohľadať históriu opráv vyhliadnutého ojazdeného auta, poviete si. Ale pokiaľ nemáte v servise známeho, pošlú vás… však viete kam. Interné údaje automobilka a jej autorizované servisy záujemcom o kúpu ojazdenky bežne neposkytuje s odkazom na fakt, že informácie môže podať iba majiteľovi auta.

Je to skutočne absurdné, pokiaľ nie ste majiteľom auta, tak vám dôležité údaje v autorizovanom servise neprezradia. A keď auto kúpite a požiadate o informácie, tak sa nestačíte diviť. Prečo odmietajú automobilky poskytnúť záujemcom o kúpu ojazdenky informácie o skutočnej servisnej histórii vozidla, hoci ich majú k dispozícii?

To je záhadou aj Zbyňkovi Veselému z českého združenia SOVA, ktorý uviedol: "Iba tým pomáhajú podvodníkom a ich trestnej činnosti. Podľa mňa k tajnosti týchto záznamov neexistuje rozumný dôvod. Názor českého Úradu pre ochranu osobných údajov, že ide o osobné údaje, je podľa mňa úplne zcestný. Kombinácia dát a stavu tachometra nie je možné považovať za osobný údaj."

Ako odhaliť skutočný stav vozidla?

Postupovať by ste mali s najvyššou obozretnosťou a využiť všetky dostupné prostriedky. Samozrejmosťou by mala byť detailná prehliadka auta v servise za asistencie odborníka, ktorý dokáže odhaliť opravovanú karosériu. Môžete buď využiť pomoc skúseného automechanika, alebo sa obrátiť priamo na špecializované firmy, ktoré sa preverovaním technického stavu áut profesionálne zaoberajú. Určite využite všetky dostupné záznamy o servisnej histórii vozidla. Skúste osloviť priamo servis, kam pôvodný majiteľ s autom jazdil.

Nezabudnite ani na preverenie auta v databázach špecializovaných firiem. Nebojte sa tiež obrátiť na odborníkov, ktorí sa na preverovanie vozidiel a odhaľovanie nezrovnalostí špecializujú. Tí vám môžu poskytnúť kompletnú pomoc pri preverení pôvodu a technického stavu vozidla a uchrániť vás pred zlou kúpou.

Na záver ešte jedna rada, ktorá sa týka prehliadky ojazdenky pred kúpou – pokiaľ budete mať akékoľvek pochybnosti o stave vozidla, tak sa neostýchajte požiadať o „odkrytovanie“ podozrivých miest, ktoré môžu ukazovať na opravu karosérie. Pokiaľ to predávajúci odmietne, tak sa radšej po aute poobzerajte niekde inde.

Celý článok nájdete tu.

Prevádzanie áut v Únii bude jednoduchšie

Prevádzanie vozidiel medzi jednotlivými krajinami v rámci Európskej únie sa zjednoduší. Európský parlament rieši novú smernicu, podľa ktorej ľudia pri sťahovaní sa do inej krajiny EÚ nebudú musieť podstupovať otravné úradné kolečká. V dlhodobom horizonte by mohlo dôjsť k tomu, že raz bude v Európe jednotná poznávacia značka.

Celý článok nájdete tu.

Príbeh čitateľa: Bazár mi predal dovezené auto s garanciou, ktorú nakoniec negarantoval

Tohto roku vo februári som kúpil z Nemecka dovezené vozidlo za niekoľko tisíc eur od jedného bratislavského autobazáru. Vtedy som však netušil, že na opravy budem potrebovať ďalších takmer 1300 € . Problémy odhalila až kontrola po kúpe v servise. Túto kontrolu mal garantovať tento predajca, ktorý ju zmluve aj deklaroval, ale nevykonal s vysvetlením, že to už nerobia. Pritom na svojej stránke i napriek upozorneniu zavádzali ďalších potenciálnych klientov.

Viac nájdete tu.


Čo nájdete v príručke SOVA?

Združenie SOVA pripravilo pre všetkých záujemcov o kúpu ojazdeného automobilu praktickú príručku, ktorá by im mala uľahčiť odhaľovanie trikov, ktoré sa pri predaji ojazdených áut bežne používajú. Na vydanie príručky finančne prispela spoločnosť Cebia. Na projekte sa takisto podieľa Policajný zbor Slovenskej Republiky.
 
EXEKÚCIA – auto môže by zabavené prakticky kdekoľvek a kedykoľvek
• Zatiaľ neexistuje zoznam úpadcov, t.j. ľudí, ktorých majetok je v exekúcii. Preto neexistuje ani spôsob, ako zistiť, či auto je alebo nie je zaťažené exekúciou. Komora exekútorov tieto informácie neposkytuje.
• Najčastejšie dôvody pre exekúciu: akékoľvek dlhy, nedoplatok lízingovej spoločnosti, nedoplatok daňovému úradu – ten má potom možnosť zabaviť majetok dlžníka.
 
Problém: Exekútor zabaví auto aj tomu, kto ho kúpil v dobrej viere, že všetko je v poriadku. 
 
Príručku nájdete tu.
 

 

© 2004 – 2018 – Spolok na ochranu vlastníkov automobilov , email : info@zdruzenie-sova.sk